Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Komentar Jasmina Klarića

kolumna Kairos pred Banskim dvorima

Andrej Plenković / Foto REUTERS
Andrej Plenković / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2018. u 19:59 2018-03-12T19:59:18+01:00

Premijer se ne libi više ni javno poručiti nezadovoljnim HDZ-ovcima da pročitaju tako dokument, iskazujući tako prkos ne samo »tvrđoj« struji vlastite stranke i koalicije, već i Crkvi i cijeloj konzervativnoj menažeriji koja neumorno štanca izmišljotine o rodnoj ideologiji. Ako Plenković slomi otpor u HDZ-u i konvencija bude izglasana uz zanemariv broj onih zastupnika te stranke koji će ostati u taboru »protiv«, značit će da Plenković definitivno postaje lider u okvirima svoje stranke

Najmlađi Zeusov sin, Kairos, u grčkoj mitologiji bio je bog sretnog trenutka. Često je prikazivan kao mladić u trku, s čuperkom kose za koji ga treba brzo zgrabiti, jer će inače pobjeći. Kairos je, naime, uvijek u žurbi. Ovjekovječen je i reljefu koji se čuva u Trogiru, dalmatinskom gradiću nastalom na temeljima grčke kolonije Traguriona, jedne od poznatih kolonija koje su stari Grci osnovali na ovim prostorima, poput Isse (Vis) ili Pharosa na otoku Hvaru.

A s otoka Hvara potječe otac aktualnog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. I čini se da mu goli mladić s čuperkom upravo ovih dana protrčava u blizini ureda. Naime, Plenkovićeva omiljena politika odugovlačenja i dedramtizacije kao da je došla do zida. Pritisak je golem i pravilno raspoređen na nekoliko strana, ne ostavljajući tako vremena premijeru da izmigolji i sakrije se iza nekoliko općih fraza ili priču zakopa u rad nekog povjerenstva.

Afera s bivšom firmom bivšeg povjerenika za Agrokor dobro je uzdrmala Vladu, no čini se da je tu makar privremeno sanirano buduće nastajanje štete i da novi povjerenik kroči prema sporazumu s vjerovnicima što bi svakako bio politički hepiend za Banske dvore. No, dok priča ne bude gotova, Plenković će sigurno i dalje često, bez osmijeha, sanjati stilizirano »A« na Ciboninom tornju.

Rad povjerenstva za povijest završio je s kontroverznim zaključcima koji su natjerali koalicijskog partnera Milorada Pupovca da ih ocijeni ozakonjivanjem utaškog pozdrava, u čemu on ni u snu ne kani sudjelovati. Godinu dana bačeno je u vjetar ne bi li se tenzije smanjile, ali krene li Vlada u bilo kakvu zakonodavnu formulaciju oko materije o kojoj je Vijeće raspravljalo i donijelu zaključke uz gomilu izdvojenih mišljenja, nacija će se žešće nego ikad dići na noge.

S Istanbulskom konvencijom, međutim, stvari za Plenkovića stoje puno povoljnije i onaj mladić kojeg se da bez odjeće zapaziti oko Banskih dvora kao da ima veze s tim već čuvenim međunarodnim dokumentom. Iako se mjesecima činilo da Istanbulska konvencija može slomiti HDZ, u ovom trenutku je najvjerojatnije nešto drugo – da njena ratifikacije učvrsti unutarstranačku (ali i međunarodnu, što nije za zanemariti) poziciju Andreja Plenkovića. Premijer se ne libi više ni javno poručiti nezadovoljnim HDZ-ovcima da pročitaju tako dokument, iskazujući tako prkos ne samo »tvrđoj« struji vlastite stranke i koalicije, već i Crkvi i cijeloj konzervativnoj menažeriji koja neumorno štanca izmišljotine o rodnoj ideologiji. Ako Plenković slomi otpor u HDZ-u i konvencija bude izglasana uz zanemariv broj onih zastupnika te stranke koji će ostati u taboru »protiv«, značit će da Plenković definitivno postaje lider u okvirima svoje stranke.

I ne samo to – Plenković bi time HDZ značajno odvojio od Crkve i ultrakonzervativnih krugova društva, nadajući se – zasad s pravom – da njihova težina na političkom tržištu ne može biti tolika da ozbiljno ugrozi rejting HDZ-a. Što je još važnije, Plenkovićeva stranka time bi krenula prema modernom desnom centru, a hrvatsko društvo se udaljilo od onih kojima sama riječ sloboda, kad se primijeni na individualna prava, izaziva škrgut zubi.

E sad, Zeusov najmlađi sin je, kao što znamo, dosta nestrpljiv dečko...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.