Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Ispis članka: SLUČAJ OPASNOG OTPADA Otkrivena šestorka koja je odbacila bačve pune karbita - Novi List

NoviList.hr

SLUČAJ OPASNOG OTPADA Otkrivena šestorka koja je odbacila bačve pune karbita

Predložen istražni zatvor

21. studeni 2019 07:14

Napisao: Vladimir Mrvoš

Čak 70 metalnih bačvi ispunjenih karbitom odbačeno je u predjelu šljunčare u blizini državne ceste u mjestu Soboli. Preostalih 60 metalnih bačvi odbačeno je u predjelu šljunčare na cesti Križišće - Plase

Osumnjičeni su bačve s karbitom jednostavno odbacili kraj ceste / Foto R. BRMALJ

RIJEKA  Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, protiv šestorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela ugrožavanja okoliša otpadom provelo dokazne radnje prvog ispitivanja četvorice osumnjičenika.

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik, nakon što su prethodno protivno propisima u skladištu u Rijeci smjestili oko 130 metalnih bačvi ispunjenih opasnom tvari - kalcijevim karbidom - karbitom, tijekom rujna ove godine radi odvoza i odbacivanja opasnog otpada angažirali šestoosumnjičenika i jednu tvrtku sa sjedištem u Rijeci, iako su znali da navedena osoba i tvrtka ne posjeduju potrebne dozvole za otkup, prijevoz i rukovanje opasnim tvarima.

Šestoosumnjičenik je, osnovano se sumnja, angažirao potom još trojicu osumnjičenih kako bi metalne bačve u kojima se nalazila opasna tvar odbacili u okoliš, što su oni za novčanu naknadu i učinili, te su protivno odredbama Zakona o gospodarenju otpadom i Zakona o prijevozu opasnih tvari, 70 metalnih bačvi ispunjenih karbitom odbacili u predjelu šljunčare u blizini državne ceste u mjestu Soboli. Preostalih 60 metalnih bačvi odbacili u predjelu šljunčare na cesti Križišće - Plase.

Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Za dvojicu osumnjičenika koji se nalaze u bijegu podnijet je također prijedlog za određivanje istražnog zatvora.