Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
17. studenoga 2019.
Ispis članka: Zagrebačkom vjeroučitelju Krešimiru Bagariću određen istražni zatvor - Novi List

NoviList.hr

Zagrebačkom vjeroučitelju Krešimiru Bagariću određen istražni zatvor

Slučaj širenja mržnje

29. prosinac 2017 23:41

Napisao: P. N.

Osnovano se sumnja da je nametao učenicima iznesene stavove te izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zagrebačkom vjeroučitelju Krešimiru Bagariću (1979.) određen je istražni zatvor zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju iz članka 325. stavka 1. Kaznenog zakona, objavilo je danas, nakon ispitivanja osumnjičenika, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na svojim internetskim stranicama, prenosi portal Večernjeg lista.

 Kako je priopćeno postoji osnovana sumnja da je 38-godišnjak 29. studenog 2017. od 14,00 do 14,45 sati tijekom nastave vjeronauka u osmom razredu jedne zagrebačke osnovne škole, svjestan svog utjecaja i autoriteta kao nastavnika, u nakani izazivanja netrpeljivosti i spremnosti na nasilno ponašanje prema pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti podučavajući djecu kao vjeroučitelj iznosio diskriminatorne stavove te iskazivao prijezir i nesnošljivost prema pripadnicima spomenute nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Osnovano se sumnja da je time nametao učenicima iznesene stavove te izazivao osjećaje mržnje, odbojnosti i prihvaćanja agresije prema dvjema osobama, kao i pripadnicima srpske nacionalnosti i muslimanske vjeroispovijesti.

Sudac istrage prihvatio je prijedlog zagrebačkog Državnog odvjetništva te vjeroučitelju odredio istražni zatvor temeljem članka 123. stavka 1. točke 2. ZKP-a.

Podsjetimo riječ je o slučaju koji je u javnost izašao nakon što je jedan od učenika snimku Bagarićeva predavanja na satu vjeronauka u OŠ Matije Gubeca na zagrebačkoj Knežiji dostavio portalu index.hr koji ju je i objavio.

U tim svojim izjavama Krešimir Bagarić je govorio kako bi trebalo objesiti dva bivša predsjednika i bivšu ministricu vanjskih poslova, veličao ratnog zločinca Ratka Mladića te pogrdno govorio o Srbima i Muslimanima. Zbog toga je protiv njega pokrenut i postupak izvanrednog otkaza u toj školi.