Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
5. prosinca 2019.
Ispis članka: Grobničko porijeklo očito je mamac za birače. Primorje i Istra glavna su uporišta Kolinde Grabar Kitarović - Novi List

NoviList.hr

Grobničko porijeklo očito je mamac za birače. Primorje i Istra glavna su uporišta Kolinde Grabar Kitarović

Istraživanje javnog mnijenja

31. srpanj 2019 20:58

Napisao: Tihana Tomičić

Miroslav Škoro, prema Crobarometru, dobiva Slavoniju s 33 posto, Milanović je najjači u Zagrebu gdje dobiva 27 posto, no vrlo je zanimljivo i da predsjednica uporišta ima u Lici i Banovini, gdje ima 53 posto potpore, te Slavoniji, ali i Istri i Primorju gdje ima 35 posto potpore i vodi

Koliinda Grabar-Kitarović za vrijeme prošle predizborne kampanje u Domu kulture Dražice na Grobniku / Snimio Marin ANIČIĆ

RIJEKA Posljednje istraživanje Crobarometra za srpanj što je prije nekoliko dana objavila Nova tv pokazalo je da bi aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dobila 32,8 posto potpore, što je manje u odnosu na istraživanje provedeno prije mjesec dana.

Veću potporu dobiva Zoran Milanović koji trenutačno može računati na 23,4 posto, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 19,9 posto. Mislav Kolakušić gubi potporu i sada uživa povjerenje 7,1 posto birača, a Ivan Pernar, ako krene u utrku, može računati na potporu od 4,5 posto ispitanika.

Ostali kandidati osvajaju 7,4 posto, a neodlučnih je 4,9 posto. No, ono što je u tom istraživanju bilo posebno zanimljivo bili su podaci o preferencijama i strukturi birača pojedinih kandidata, a iz kojih proizlazi, uz ostalo, da Kolinda Grabar-Kitarović može računati na starije birače, pa bi primjerice kod starijih od 60 godina dobila 38 posto, slično kao i Milanović koji bi dobio svaki treći glas starijih od 60 godina, dok recimo Škoro može računati na mlađe birače, te bi 29 posto birača do 30 godina svoj glas dalo njemu.

Za Milanovića ne bih, a desne ne volim...

- Glasao bih za predsjednicu jer mi se ona sviđa više od svih ostalih kandidata - kratko nam je i jasno odgovorio Sead Muzaferović, kojega smo jučer na riječkom Korzu pitali tko je njegov favorit u predstojećoj utrci za Pantovčak. I Izeta Muzaferović kaže da bi glasala za aktualnu predsjednicu jer joj se ona »za sada pokazala kao najbolja«.
Ibro Mešić nema dvojbe:
- Glasao bih za Milanovića jer sam njegov simpatizer.
No, Mirsad, koji nam nije želio reći prezime, još uvijek je neodlučan:
- Najradije ne bih glasao ni za koga, jer mi ni jedan od kandidata nije baš jako dobar. Milanović se pokazao, zeznuo je cijelu svoju partiju i zato ne bih za njega, a ove desne ne volim.
Zoran Žgaljardić kazao nam je kako bi »tu informaciju ostavio za sebe«, a Narnel Polić Meštrović, pak, razmišlja da je vrijeme za neka nova lica pa na upit za koga bi glasala i zašto, odgovara:
- Vjerojatno za Miroslava Škoru. Prilično sam razočarana do sada sa svima pa bih probala ovoga puta nešto drugačije (M. Be.)

A ono što je najzanimljivije, jesu podaci o podršci u pojedinim krajevima Hrvatske - Škoro očekivano dobiva Slavoniju s 33 posto, Milanović je, također očekivano najjači u Zagrebu gdje dobiva 27 posto, no vrlo je zanimljivo i da Kolinda Grabar-Kitarović uporišta ima u Lici i Banovini, gdje ima 53 posto potpore, ali i Slavoniji, te Istri i Primorju gdje ima 35 posto potpore.

Istra i Primorje u tom su kontekstu prilično zanimljiv fenomen, s obzirom na to da ovdje obično prevladavaju glasovi ljevice i lijevog centra. Čak i ako se zna da je aktualna predsjednica podrijetlom s Grobnika, ovi podaci odudaraju od dosadašnjih trendova - primjerice, u prvom krugu predsjedničkih izbora 2014. godine u PGŽ je Ivo Josipović bio na 48,9 posto, a Grabar-Kitarović na 29,2 posto, dok je u drugom krugu ta razlika bila još bitno veća u korist kandidata ljevice - 61 posto dobio je Josipović, a 38 posto predsjednica.

Na izborima u Istri Josipović je čak dobio u drugom krugu 80 posto glasova, a Kolinda samo 20 posto.

HDZ u PGŽ-u raste?

Prema ovoj Crobarometrovoj anketi, mada naravno nije apsolutno reprezentativna, Kolinda Grabar-Kitarović dobiva u Istri i Primorju više glasova nego Milanović, kojemu je najbolji rezultat u Zagrebu, a ne u Rijeci.

- Pa to znači da HDZ u PGŽ kontinuirano raste, iz razloga što je kroz provođenje velikih projekata u općinama i gradovima gdje je HDZ na vlasti dokazano da naši gradonačelnici imaju sve veću potporu građana. Također, politika ove Vlade, koja je jednaka prema svima, isto je razlog za rast potpore. Mi smo jako puno uložili u luke, ceste i druge velike projekte u ovom kraju, i to ljudi vide. Na koncu, jasno je da ovom rezultatu pomaže i činjenica da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iz ovog kraja, da je često tu, da vodi računa o ovoj regiji. Sve su to razlozi za rast potpore. Vjerujem da će ta potpora biti i veća - kaže predsjednik primorsko-goranskog HDZ-a Oleg Butković.

Ovi rezultati, međutim, ni najmanje ne brinu SDP-ovce koji misle da njihova baza neće biti ugrožena na predsjedničkim izborima, pa tako potpredsjednik županijskog SDP-a Željko Jovanović kaže:

- S potpunom sigurnošću mogu već danas prognozirati da će Zoran Milanović kao i SDP biti pobjednik i na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima u Rijeci i Primorsko goranskoj županiji. SDP je u Rijeci i PGŽ dobro organizirana stranka, a rezultati koje postižu SDP-ovi lokalni čelnici prepoznati kod građana koji cijene rad u interesu građana i prepoznaju na izborima kandidate s karakterom. Trendovi u istraživanjima pokazuju ukupan pad potpore aktualnoj predsjednici i rast potpore SDP-ovu kandidatu Zoranu Milanoviću koji će predsjedničkoj funkciji vratiti ozbiljnost i dostojanstvo - misli Jovanović.

Reset sustava

U Akciji mladih, primjerice, podupiru kandidaturu Mislava Kolakušića, a ove rezultate uglavnom pripisuju »domaćem« podrijetlu aktualne predsjednice, pa tako Bojan Kurelić komentira:

- Kad se gledaju najnoviji rezultati anketa za predsjedničke izbore na području PGŽ onda treba uzeti u obzir par osnovnih stvari. Kao prvo, SDP realno nema svog stranačkog kandidata nego je odlučio podržati Zorana Milanovića. Čovjeka cijepljenog od empatije koji je jednakom postotku »omiljen« u narodu kao i u samom SDP-u. S druge strane imamo predsjednicu koja je rođena na Grobniku, znači u ovim krajevima, koja savršeno koristi svoju funkciju predsjednice, gdje u principu ne mora ništa raditi nego se svidjeti narodu. Ono što je nama kao borcima protiv korupcije puno bitnije je pozicija Mislava Kolakušića i trenutačno nam je iznimno zabavno promatrati poplavu kvazi-kandidata kao odgovor na njegovu kandidaturu. Po nama on je jedini opasan za ovaj sistem, sistem koji treba kompletni reset i on će biti naš izbor na predsjedničkim izborima - kaže Kurelić.

Prema ad hoc anketi koju su naši novinari proveli na Korzu jučer oko podneva, te se preferencije donekle podudaraju - više je onih koji bi glasali za Kolindu Grabar-Kitarović, neki su još u dilemi oko Zorana Milanovića, a ima i glasača Miroslava Škore.

Naravno, jedina prava anketa su izbori, izborna kampanja još nije formalno počela, niti su kandidature formalno objavljene, stoga ove trendove treba pratiti s rezervom.