Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
24. veljače 2020.
Ispis članka: Nesuđeni kupac robne kuće Varteks utajio 400 tisuća kuna poreza - Novi List

NoviList.hr

Nesuđeni kupac robne kuće Varteks utajio 400 tisuća kuna poreza

Gospodarski kriminal

11. listopad 2011 08:00

Napisao: Slavica Kleva

Cutvarić je lani želio za osam milijuna eura kupiti zgradu na Koblerovom trgu kako bi u njoj otvorio salon za prodaju »ferrarija« i »bugattija«, no otkrivena je prevara

Foto: V. Karuza

RIJEKA Još jedna u nizu policijskih obrada poslovanja gospodarskog subjekta, a za koji je postojala opravdana sumnja da je poslovao kriminalno, je okončana. Odjel gospodarskoga kriminaliteta PU primorsko-goranske dovršio je kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim Alenom Cutvarićem iz Viškova zbog dva kaznena djela iz domene gospodarskoga kriminaliteta. Utvrđeno je da je kao vlasnik uslužno-trgovačkog obrta Signum Marinići od 2006. do 2009. godine u prijavi poreza iskazao manje stečenih prihoda, s ciljem djelomičnog izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak od nesamostalnog rada. Time je oštetio državni proračun za više od 400 tisuća kuna.
   

Web u redizajnu

S poslovnih stranica Signum Grupe također nismo mogli dobiti informaciju više jer stoji obavijest da »zbog kontinuiranog širenja poslovanja i planova tvrtke, web stranice su stavljene u proces redizajna«. Za adresu  Signum Grupe odabrao je adresu u poslovnoj zgradi u Medulićevoj ulici, u vlasništvu svoga tasta. Istovremeno je izradio i web stranicu koja je izgledala kao da se doista radi o vrhunskoj svjetskoj grupaciji. Stajala je i priča o poslovanju da se Signum Grupa bavi investicijama, nekretninama, prodajom i zastupanjem najluksuznijih svjetskih marki automobila i satova i kao takva odlučila ući na hrvatsko tržište.

Ugašena tvrtka

Tijekom »češljanja« poslovanja Cutvarićeve tvrtke Signum, utvrđeno je i kako ne posjeduje poslovnu dokumentaciju za 2006. godinu, koju je bio dužan čuvati zbog utvrđivanja porezne obveze, čime je onemogućio kontrolu poslovanja i imovinskog stanja spomenutog obrta.

Zbog počinjenog kaznenog djela utaje poreza i drugih davanja kao i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga Cutvarić je kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci. Na internetskoj poslovnoj stranici Signum Marinići stoji obavijest kako je tvrtka ugašena 2009. godine što se poklapa s datumom inkriminacije.

Inače, Alen Cutvarić je medijski bio najviše eksponiran tijekom prošle godine kao kupac robne kuće Varteks, odnosno City Centra Rijeka, za osam milijuna eura, a koja se nalazi na Koblerovom trgu. Kupcem posrnule robne kuće, odnosno iza jedne od najvećih riječkih transakcija nekretninama, kupoprodaje City Centra Rijeka, pojavila se do tada nepoznata tvrtka Signum Grupa, registrirana 2008. godine s temeljnim kapitalom u iznosu 20 tisuća kuna. Jedini osnivač društva i jedini član Uprave bio je Alen Cutvarić.
   

Spriječena prevara

Kako je u međuvremenu tekstilnu tvrtku Varteks blokirala Zagrebačka banka zbog neredovitog servisiranja kreditnih obveza, upravo je ZABA provjerila bonitete novog »vlasnika« odnosno Alena Cutvarića. Stoga je pokušaj prevare, odnosno kupovine teške osam milijuna eura na vrijeme spriječen, a policija je zajedno s PU varaždinskom, gdje je sjedište Varteksa, provela opsežno kriminalističko istraživanje i spriječila poslovnu prevaru koja se zapravo krila u činjenici da je Cutvarić zgradu pokušao kupiti krivotvorenim jamstvom jedne inozemne banke.

Prije samo godinu i pol Cutvarić je tvrdio da će kao vlasnik u tom elitnom prostoru veličine 2.000 tisuće četvornih metara otvoriti ekskluzivni salon za prodaju »ferrarija«, »bugattija« i ostalih luksuznih marki automobila. No, stvarnost je nešto drugačija, u prizemlje robne kuće ponovo su se uselile trgovine poznatih brendova i robnih marki, a na žalost, velik broj trgovaca završio je na burzi rada.