Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
23. veljače 2020.
Ispis članka: RAFF Predstavljen Rab Film Festival: Što donosi prvi festival istraživačkog filma? - Novi List

NoviList.hr

RAFF Predstavljen Rab Film Festival: Što donosi prvi festival istraživačkog filma?

Nova filmska manifestacija

1. lipanj 2019 17:42

Napisao: Siniša Pavić

Foto D. Kovačević

ZAGREB - U prostorijama Društva hrvatskih filmskih redatelja predstavljen je prvi Rab Film Festival - festival istraživačkog filma. U organizaciji Toro laboratorija, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Grada Raba prvi RAFF festival održat će se od 23. do 27. kolovoza. Festival je zamišljen kao nova platforma koja spaja umjetničko stvaranje s potrebom filmskih autora, umjetnika, novinara da se bave temama od javnog interesa, a njegov koncept, kako je rečeno, jedini je te vrste u široj regiji i Europi. O festivalu, njegovom filmskom i glazbenom programu te brojnim popratnim sadržajima, govorili su oni koji su ga pokrenuli, baš kao i oni koji su mu dali važnu podršku. Dovoljno je reći da je partner RAFF-a Sarajevo Film Festival. A kako reče direktor festivala, novinar i redatelj Robert Zuber, da RAFF-a bude »kriv« je Rab, grad koji je, ne dvoji Zuber, stvoren za filmski festival i za filmski set, a ima i 106 godina dugu kinematografsku tradiciju.

S druge strane, procijenili su autori projekta da postoji interes publike za istraživački film. Publika će tako moći vidjeti 12 filmova u konkurenciji, šest igranih i šest dokumentarnih te jedan izvan konkurencije. No koliko će u fokusu biti film, toliko je cilj i predstaviti Grad Rab iz jednog novog kuta. Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, kazao je kako su ih u projekt »vukla« dva jasna cilja. Tu je, kako je kazao, zadaća da se organizira kvalitetniji društveni život u gradu i na otoku kroz cijelu godinu. A tu je i činjenica da Rab ove godine slavi 130 godina organiziranog bavljenja turizmom.
- Došlo je vrijeme da napravimo jedan mali zaokret. Mislim da će RAFF biti ne samo odličan projekt što se tiče filma, nego će danas-sutra biti i motiv dolaska na otok - istaknuo je Grgurić.

Glazbeni dio

O glazbenom dijelu festivala govorio je Damir Urban. Istaknuo je želju glazbenika da publici daju spoj glazbe i filma. Stoga će uživo biti uglazbljen jedan filmski klasik. Uz Urbana svirat će na RAFF-u i Zdenka Kovačiček, Niplepeople, Detour, Elemental. Ima RAFF i svoj gastro dio za koji će se predstaviti autohtone rapske delicije. Na RAFFU će se umjesto crvenim tepihom šetati skalinadom, a onaj najatraktivniji dio festivala mogao bi lako biti Seaplex »Kaich«.

Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, onaj je kojem je Zuber došao po savjet kada mu je na um pao RAFF. Prvo što je od Purivatre dobio kad mu je izložio ideju bilo je pitanje: »Što ti to treba!?« A kad je Purivatra vidio da Zuber ne odustaje, onda mu je kazao: »A možda ti to i uspiješ!« Danas su SFF i RAFF u partnerskom odnosu pa će se neki od filmova SFF-a vidjeti i na Rabu, poglavito oni iz programa »Suočavanje s prošlošću« koji se bave važnim temama iz regije. Ideja je, kako je kazao Purivatra, filmom ispričati još jednu priču kako živjeti zajedno, kako živjeti ljepše i zadržati mlade ljude i u Hrvatskoj i u Bosni.
- Koncept koji je Robert napravio razlikuje RAFF od drugih festivala. Ovo je nešto što nadilazi običnu malu kino festivalsku smotru - istaknuo je Purivatra, iskazavši pritom spremnost SFF-a da podijeli s RAFF-om svoje znanje i kontakte.
Ona dobra i važna vijest za autore je i ta da pobjednik dokumentarnog dijela programa ulazi direktno u porograma Al Jazeera Balkans Doc. Uostalom, kako je kazala selektorica festivala Lejla Dedić, želja i jest dati dokumentranom filmu što kvalitetniji i bolji život, čim veću mogućnost da komunicira s publikom.