Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Ispis članka: Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP: Nismo sudjelovali u pritiscima na članove NO-a HRT-a - Novi List

NoviList.hr

Hrvatsko društvo skladatelja i ZAMP: Nismo sudjelovali u pritiscima na članove NO-a HRT-a

Istraga na temelju navoda iz televizijske emisije "Bujica"

31. siječanj 2015 12:23

Napisao: HINA

«Javnost želimo informirati da je za korištenje glazbe u radijskim i tv programima HRT-a nužno pribaviti odobrenje i platiti naknadu sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima. Te odredbe nisu specifičnost za RH već proizlaze iz međunarodnih ugovora i EU direktiva čiji je RH potpisnik«, poručuju ih HDS-a. Dodaju i da s HRT-om imaju regulirane ugovorne odnose od 1992. kada je zaključen prvi ugovor te je navedeni ugovor nadopunjavan čak s 13 dodataka u proteklih dvadesetak godina

Ilustracija / NL arhiva

ZAGREB  Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) izvijestilo je da, kao ni njegova stručna služba ZAMP, nije sudjelovalo ni u kakvim mogućim pritiscima zbog kojih su ovog tjedna predstavnici MUP-a obavili obavijesne razgovore s članovima Nadzornog odbora (NO) HRT-a.

Prema neslužbenim informacijama s HRT-a, policijski istražitelji obavili su obavijesne razgovore s članovima NO-a u sklopu istrage na temelju navoda iz televizijske emisije 'Bujica' da je na njih vršen pritisak kako bi odobrili trogodišnji ugovor HRT-a i ZAMP-a vrijedan 67 milijuna kuna sklopljen prošle godine.

Ističući da je sklapanje novog Ugovora o emitiranju autorskih glazbenih djela između HRT-a i HDS-a »obavljeno bez ikakvih pritisaka, sukladno dobroj poslovnoj praksi«, u HDS-u napominju i da se radilo o obnavljanju već postojećeg ugovora »na istim principima i zakonskim osnovama koje se primjenjuju zadnjih dvadesetak godina«.

«Javnost želimo informirati da je za korištenje glazbe u radijskim i tv programima HRT-a nužno pribaviti odobrenje i platiti naknadu sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima. Te odredbe nisu specifičnost za RH već proizlaze iz međunarodnih ugovora i EU direktiva čiji je RH potpisnik«, poručuju ih HDS-a. Dodaju i da s HRT-om imaju regulirane ugovorne odnose od 1992. kada je zaključen prvi ugovor te je navedeni ugovor nadopunjavan čak s 13 dodataka u proteklih dvadesetak godina.

U HDS-u pojašnjavaju kako je taj osnovni ugovor s navedenim dodacima razvojem tehnologije zastario jer je upotreba autorskih glazbenih djela u novije vrijeme značajno proširena na nove tv kanale – HTV3 i HTV4, nove satelitske kanale, nove internet sadržaje te potrebu za digitalnim arhiviranjem programa.

«Iz navedenih razloga smatramo sasvim razumnim i po HRT povoljnijim nego dosad novi jedinstveni ugovor kojim se rješavaju sva potrebna prava«, ističu u HDS-u.

Za visinu trogodišnje naknade od 67 milijuna kuna ZAMP-u, ističe se da HRT već jedno desetljeća plaćao isti taj iznos – između 21 i 22 milijuna kuna godišnje, jer se prihod HRT-a koji je osnovica za izračun naknade nije značajno mijenjao zadnjih 10 godina.

«Sugerira se i da je 'sumnjivo' zaključenja ugovora na tri godine. Praksa HDS ZAMP-a je da sve poslovne ugovore zaključuje na najmanje tri godine radi stabilnosti, pravne sigurnosti te vrlo složenog pregovaranja koji često nažalost traje i više od godinu dana«, tvrde u HDS-u dodajući da to rade zbog autora i nositelja prava koje zastupaju.

«Koliko je složen i opsežan sustav naplate i raspodjele autorskih prava koje u RH provodi HDS ZAMP oslikat ćemo i podatkom da je u zadnjoj raspodjeli autorskih naknada sudjelovalo više od 98.000 domaćih i stranih autora i nositelja prava te više od 230.000 autorskih glazbenih djela.

Zaključujemo da je sukladno svemu gore navedenom novi ugovor, na kojeg je NO dao suglasnost 23. lipnja 2014. godine, uobičajen nastavak poslovne suradnje između HDS-a i HRT-a, temeljen na zakonskim osnovama i najboljoj europskoj praksi«, zaključuju u HDS-u.