Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 3n
Sutra: 9° 9° 3n
7. prosinca 2019.
Ispis članka: Konačna propast liberalnog centra - Novi List

NoviList.hr

Konačna propast liberalnog centra

Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

25. listopad 2017 17:01

Napisao: Zlatko Crnčec

GLAS trenutno vodi Anka Mrak Taritaš, jedini viđeniji HNS-ov tehnokrat koji je napustio narodnjake / arhiva NL

Iako je odluka Hrvatske narodne stranke da spasi Vladu Andreja Plenkovića na način da napravi koaliciju s HDZ-om dokrajčila ideju objedinjavanja nekavog hrvatskog liberalnog centra i stvaranje neke treće opcije, ova je ideja već odavno osuđena na propast.

Što se tiče samih narodnjaka, jasno je da ova stranka na državnoj razini više neće predstavljati nikakvu iole relevantnu političku snagu. Birači lijevog centra nikada im neće oprostiti činjenicu da su na parlamentarne izbore izašli sa SDP-om pritom potpisavši izjavu da nikada neće koalirati s HDZ-om, a onda napravili baš to. Nije Hrvatska Njemačka ili neka druga europska zemlja gdje u pravilu liberalne stranke ili one koje se tako nazivaju koaliraju s konzervativcima. U ideološki mehanički podijeljenoj Hrvatskoj oni birači koji sebe nazivaju liberalnom opcijom naprosto mrze i preziru HDZ i za njih je HNS danas mrtva stranka. Istina, HNS još nije do kraja gotov jer postoje jake stranačke organizacije na sjeveru Hrvatske što bi moglo dovesti do toga da HNS na sljedećim parlamentarnim izborima, ma kada oni bili, osvoji jedno ili najviše dva saborska mandata.

Ništa bolja situacija nije ni s GLAS-om, strankom koju su osnovali oni članovi HNS-a koji se nisu složili s odlukom da se ide spašavati Vlada Andreja Plenkovića. GLAS trenutno vodi Anka Mrak Taritaš, jedini viđeniji HNS-ov tehnokrat koji je napustio narodnjake. Iako je razmjerno popularna, ona je daleko od toga da postigne težinu koju je nekada imala Vesna Pusić u vrijeme dok je početkom 2000-ih preuzela vođenje HNS-a.

Treća frakcije nekadašnjeg HNS-a su reformisti Radimira Čačića. Riječ je o regionalnoj stranci koja funkcionira u Varaždinu i njegovoj okolici. Svaka od sve tri gore nabrojene stranke ponaosob ne vrijedi više od jedan posto, a kada bi se eventualno udružile, možda bi njihova politička težina nekako preskočila tu magičnu brojku.

Na liberalnom centru životari i HSLS koji svoj parlamentarni status zahvaljuje isključivo HDZ-u koji je ovu stranku na dva zadnja parlamentarna izbora uveo u Sabor. I HSLS je nekada bio jaka stranka, ali nakon raskola kojih je bilo čak i više nego u HNS-u, i ona je na oko jedan posto. I njima liberalni i lijevi birači nikada nisu oprostili činjenicu da su se približili HDZ-u. Istina, HSLS je preko ruba gurnuo i SDP kada je 2002. izmislio Libru i pokrpao vladajuću većinu prebjezima koji su bili nezadovoljni načinom na koji je stranku vodio Dražen Budiša.

U liberalni centar moglo bi se ubrojiti i IDS, ali je u ovom slučaju i formalno riječ o regionalnoj stranci koja nema nikakav utjecaj u ostalom dijelu Hrvatske. Tako da sve gore navedene opcije, čini se, nemaju baš neku preveliku budućnost. Ali kako je poznata činjenica da u politici ne postoji vakuum, tako je za očekivati da netko drugi popuni ovaj politički prostor. Naravno, kako se stvari odvijaju, nije nemoguće da u njega uleti Živi zid i da liberalni glasovi na kraju odu prema Ivanu Pernaru i Ivanu Viliboru Sinčiću.