Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
22. studenoga 2019.
Pronalazak

video Banjolučki Excalibur: Iz Vrbasa izvađen srednjovjekovni mač, bio je zaboden u stijenu

Foto Screenshot Al Jazeera Balkans
Foto Screenshot Al Jazeera Balkans
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2019. u 14:27 2019-10-18T14:27:50+02:00

MOSTAR Arheolozi su u četvrtak iz rijeke Vrbasa nedaleko Banja Luke izvukli srednjovjekovni mač koji je bio zaboden u stijenu zbog čega su ga već prozvali 'banjolučkim Excaliburom' po uzoru na legendu o Kralju Arthuru.

Arheologinja Ivana Pandžić koja je sudjelovala u ronjenju i vađenju mača potvrdila je kako je iz vode uspješno izvučen iznimno dobro očuvan srednjovjekovni mač.

"Jedino je vrh mača koji je bio zaboden u stijenu malo oštećen jer nedostaje mali dio vrha. Mač će sada biti prevezen u Muzej RS, a s nama je kolegica iz Instituta za konzervaciju iz Beograda, koja je odmah pristupila zaštiti", rekla je arheologinja za medije u BiH.

Tek nakon poduzimanja mjera zaštite pristupit će se rasvjetljivanju toga komu je pripadao mač, kao i u kojem je razdoblju nastao.

Postojanje maača ranije je utvrđeno, no tek je danas izvučen nakon angažiranja profesionalnih ronilaca i arheologa.

"Ovakav tip mača korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovice 15. stoljeća. Takvi mačevi na našim prostorima su razmjerno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za muzej, tako i za grad i Republiku Srpsku", rekli su u Muzeju Republike Srpske.

Ranije je arheologinja Pandžić istaknula kako je ideja da se mač, nakon što se u cijelosti očisti, restaurira i analizira ponovo vrati u kamen.

"S obzirom na to da ga svi već zovu banjalučkim “Excaliburom” zašto da ne iskoristimo tu situaciju u kojoj se on nalazi kako bi cijela priča bila što atraktivnija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.