Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. veljače 2020.
Zeleni val

Rijeka jestivi grad: Stanovnici se udružili, uredili i obogatili svoju ulicu na Mlaki

Sjenica se nalazi pokraj nebodera u Giuseppea Duella 2
Sjenica se nalazi pokraj nebodera u Giuseppea Duella 2
Autor:
Objavljeno: 14. siječanj 2020. u 18:40 2020-01-14T18:40:21+01:00

RIJEKA - U sklopu projekta "Rijeka jestivi grad", članovi građanske inicijative Tranzicijska inicijativa Rijeka, sadnjom jestivog bilja i voćki te podizanjem drvene sjenice obogatili su ulicu Giuseppea Duella na Mlaki. Sjenica je postavljena sjeverno od nebodera na adresi Giuseppea Duella 2, na zelenu površinu koju su volonteri očistili i uredili, a dio voćki posađen je u obližnjoj ulici Vitomira Širole Paje, iznad igrališta Robert Komen na Podmurvicama.

Aktivnosti projekta Rijeka jestivi grad provode se uz potporu sudioničkog programa Zeleni val u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

- Posađena su stabla mandarina, rogača, jedna stara sorta nara, kaki i dvije vrste smokve. Posađeno je i jestivo grmoliko bilje, primjerice pasji trn, planika i grmolike biljke iz porodice elaeagnusa. Želja nam je bila oplemeniti kvart, ali i osvijestiti ljude i educirati ih o važnosti suradnje s prirodom, jer ono što čovjek uzgoji sam ima neprocjenjivu vrijednost naspram onoga što se kupi u trgovini, istaknula je voditeljica projekta Vesna Lokas, dodajući kako je drvena sjenica zamišljena kao mjesto susreta stanovnika kvarta, mjesto društvenog okupljanja i samim time i jačanja kvartovske zajednice.

Željeli smo ljudima pokazati što se sve može napraviti ako se svi pomalo angažiramo za dobrobit zajednice te kako u gradovima postoji mogućnost uzgajanja hrane čak i na javnim površinama. Nadam se da ćemo o biljkama, kao i o sjenici brinuti svi zajedno, dodala je Lokas.

Kvartovskoj akciji su se pridružile i dvije osnovnoškolke, Klara i Enia. Samoinicijativno su odlučile počistiti smeće oko svoje zgrade i to im, kažu, nije prvi put.

- Prije nego što smo se uključile u ovaj volonterski projekt, prošle godine smo krenule čistiti smeće po našoj ulici. Voljele bismo kad bi se i ostali uključili, a u planu nam je dati prijedlog i našoj osnovnoj školi da se pokrene jedna akcija čišćenja na razini škole kako bismo očistili park Mlaka.

Kada bi se održavale redovite akcije čišćenja parka svima bi nam bilo ljepše i ugodnije, a mi svakako nastavljamo s našim akcijama čišćenja, složne su Klara i Enia.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.