Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Agrokor pred novim izazovima

Sberbank ne želi otkriti planove: Moguće je da će 'zaplijeniti' Mercator. Na potezu je slovensko pravosuđe

foto: Denis Lovrović
foto: Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2017. u 12:54 2017-11-24T12:54:00+01:00

Sberbank bi ovrhom Mercatorove imovine u Sloveniji dobio 88 posto dionica i komotnu većinu u kompaniji s više od 1,5 milijarde eura godišnjeg prometa i 10.000 zaposlenih.

LJUBLJANA – Ostane li na snazi odluka ljubljanskog okružnog suda po kojoj 'lex Agrokor' u Sloveniji ne vrijedi, Sberbank bi ovrhom Mercatorove imovine u toj zemlji dobio 88 posto dionica i komotnu većinu u kompaniji s više od 1,5 milijarde eura godišnjeg prometa i 10.000 zaposlenih, no uprava ruske banke svoje planove ne želi otkrivati, piše u petak mariborski list Večer.

»U sjedištu Sberbanka u Moskvi nisu odgovorili na pitanja našeg lista o tome hoće li i kada tužbom zahtijevati ovrhu dionica Mercatora kao kompenzaciju za svoje kredite Agrokoru, ali su već nakon zapljene 18,53 posto dionica Mercatora od Todorićeve tvrtke u Nizozemskoj naveli da razumiju ključnu ulogu Mercatora za slovensku ekonomiju i da će djelovati u najboljem interesu kompanije«, navodi taj slovenski list.

List dodaje da će ruska banka pri tome svakako nastojati ostvariti svoje »financijske i starteške interese«.

Za dolazak na balkansko tržište zanima se trgovački lanac x5 sa 16 milijardi eura godišnjeg prihoda i desetak tisuća prodajnih mjesta, spominje se i interes ruske trgovačke kompanije Magnat za Mercator, Konzum i Ideu, a tu su i špekulacije da bi američki financijski fond Quantum Strategic Partners (QSP) milijardera Georgea Sorosa mogao od slovenskih banaka otkupiti potraživanja prema trgovačkom lancu Tuš, ali i prema Mercatoru, koji je opterećen s gotovo milijardu eura financijskih obveza, navodi mariborski list.

Ljubljanski okružni sud nedavno je prihvatio žalbu ruskog Sberbanka na ranije sudsko rješenje prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog postupka insolventnosti, a praktično to znači da se 'lex Agrokor' u Sloveniji neće moći primjenjivati.

Sud je, naime, procijenio da 'lex Agrokor' ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika, što je, kako se navodi u rješenju, »jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije«.

Izvanredna uprava Agrokora najavila je da će protiv takve odluke suda u Ljubljani uložiti žalbu Vrhovnom sudu Slovenije, koju već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji.

Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek izjavio je za Večer da je zadovoljan što je sud nepravomoćno odlučio da u Sloveniji 'lex Agrokor' ne važi, jer je u suprotnosti sa slovenskim javnim interesom i pravnim uređenjem.

»Slovenija se ne miješa u privatno vlasništvo, ali je posebna pozornost na Mercatoru zbog njegove nacionalne važnosti. Naš 'lex Mercator' samo sprječava učinke mogućih štetnih instrukcija koncerna iz Zagreba Mercatoru, dok vlasništvo nije ni u čemu promijenjeno«, kazao je Počivalšek za Večer.

»Kad bi se u Sloveniji primjenjivao hrvatski 'lex Agrokor', to bi značilo da bi povjerenik Ante Ramljak mogao prodati Mercator i ono što je dobio prodajom podijeliti svim vjerovnicima«, izjavio je za Večer istaknuti pravnik Miha Juhart, koji je na sudu u tom slučaju zastupao slovensku vladu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu