Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
19. siječnja 2020.
Prema svima jednaki

DIP odbacio optužbe Mislava Kolakušića, koji ih je nazvao bijednicima

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa  Foto/Matija Habljak/PIXSELL
Predsjednik DIP-a Đuro Sessa Foto/Matija Habljak/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2019. u 12:41 2019-11-19T12:41:00+01:00

Provodimo zakone koje je donio Hrvatski sabor prema svima jednako, bez pogodovanja, odluke su podložne sudskoj kontroli, a na uvrede osobne prirode ne namjeravamo se očitovati, poručili su iz DIP-a, koji je Kolakušića ranije prozvao zbog nezakonitosti u predizbornoj kampanji

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u utorak kako zakone provode prema svima jednako i bez pogodovanja, odbacujući prozivke europarlamentarca Mislava Kolakušića koji ih je nedavno nazvao »bijednicima«, a njihov rad vezan za protekle izbore »paušalnim«.

Provodimo zakone koje je donio Hrvatski sabor prema svima jednako, bez pogodovanja, odluke su podložne sudskoj kontroli, a na uvrede osobne prirode ne namjeravamo se očitovati, poručili su iz DIP-a, koji je Kolakušića ranije prozvao zbog nezakonitosti u predizbornoj kampanji.

U priopćenju DIP-a ističe se i kako se promatranje izbora dopušta svim udrugama koje neovisno promatraju izbore, a da se udruga »Antikorupcija – platforma za borbu protiv korupcije« kojoj je na čelu Kolakušić i koja je isključivo promovirala njega ne može smatrati neovisnim promatračem izbora, što je konačno potvrdio i Ustavni sud.

Navode kako je Kolakušić mogao iskoristiti svoje pravo i odrediti » svoje promatrače«, ali da to nije učinio, makar je o tome bio obaviješten pisanim putem i o čemu postoji dokumentacija.

Ističu i kako Kolakušić nije prikazao da je u kampanji koristio sredstva ili usluge udruge »Antikorupcija – platforma za borbu protiv korupcije« što je bio dužan učiniti, te da je to lako provjerljivo iz izvješća DIP-a o provedenom nadzoru financiranja izborne promidžbe.

Osim toga, DIP je priopćio kako je Kolakušiću odobren uvid u potpise potpore koji nisu prihvaćeni i to 16. travnja i 30. travnja 2019., u prostorijama Povjerenstva, te da je prilikom predaje kandidacijske liste opunomoćeni predstavnik Kolakušića bio upoznat s činjenicom postojanja nevaljanih potpisa, te da nije imao nikakvih prigovora, o čemu također postoji dokumentacija.

Kolakušić je nedavno DIP-u poručio i da će, postane li on predsjednik države, »svi odgovarati imenom i prezimenom«, a dat će provjeriti i njihovu imovinu kako bi se utvrdilo je li bilo« čudnih kretanja i pritoka imovine u vrijeme izbora«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.