Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4n
Sutra: 13° 13° 4n
29. ožujka 2020.
Zdravlje

Možda zvuči čudno, ali istraživanje govori da bi samo 15 minuta šetnje dnevno moglo potaknuti svjetsku ekonomiju

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 6. studeni 2019. u 7:50 2019-11-06T07:50:36+01:00

Svjetska ekonomija mogla bi ojačati za čak 100 milijardi dolara godišnje ako poslodavci uspješno potaknu svoje zaposlenike da ispunjavaju smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o vježbanju, navodi se u analizi ekonomskog učinka tjelesne aktivnosti.

Dodavanje dodatnih 15 minuta svakodnevne šetnje ili neprekidno trčanje jednog kilometra dnevno poboljšalo bi produktivnost i produžilo životni vijek – što bi dovelo do većeg ekonomskog rasta, otkrilo je istraživanje zdravstvenog osiguranja Vitality i think-tanka RAND Europe.

Ekonomski poticaj proizlazio bi iz nižih stopa smrtnosti – drugim riječima, više živih ljudi dulje bi radilo i doprinosilo gospodarstvu, rekli su autori studije.

Hans Pung, predsjednik RAND Europe, kazao je da je studija istaknula »značajnu vezu između neaktivnosti i gubitka produktivnosti« te da bi trebala kreatorima politika i poslodavcima dati »nove perspektive o tome kako povećati produktivnost svog stanovništva«.

WHO preporučuje da svi odrasli trebaju raditi najmanje 150 minuta umjerene, odnosno 75 minuta energične vježbe tjedno. U prošlogodišnjem istraživanju pokazalo se da je oko 40 posto odraslih u Sjedinjenim Državama, 36 posto u Britaniji i 14 posto u Kini premalo vježbalo da bi ostali zdravi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.