Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
31. ožujka 2020.
Izvijestili

HBOR predstavio mjere za ublažavanje posljedica koronavirusa, nove kredite za likvidnost

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2020. u 15:57 2020-03-24T15:57:55+01:00

ZAGREB Hrvatska banka za obnovu razvitak (HBOR) izvijestila je u utorak o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica koronavirusa, koje uključuju uvođenje moratorija t reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u te odobrenje novih povoljnih kredita za likvidnost.

"HBOR će provoditi nove mjere u cilju očuvanja razine gospodarske aktivnosti, likvidnosti gospodarskih subjekata te najvažnije, očuvanja radnih mjesta. Stoga će poduzetnicima biti omogućeno uvođenje moratorija te reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u, ali i odobrenje novih povoljnih kredita za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama", stoji u priopćenju HBOR-a.

Iz državne razvojne banke kažu i da će se, kako bi se osiguralo lakše odobrenje povoljnih kredita za likvidnost u suradnji s poslovnim bankama, za kredite izvoznicima i turističkom sektoru osigurati potrebna jamstva u obliku portfeljnih polica osiguranja, to jest garancija.

Navedene mjere koje će poduzeti HBOR je detaljnije predstavio u četiri točke.

HBOR će tako, kao prvu mjeru, svim svojim klijentima omogućiti moratorij u trajanju od tri mjeseca na obveze dospjele nakon 29. veljače ove godine, a ako negativan utjecaj koronavirusa na gospodarstvo potraje dulje, postoji mogućnost produljenja trajanja moratorija.

Klijenti za vrijeme trajanja moratorija neće biti u obvezi plaćati glavnicu, kamate i naknade, a dospjele obveze će nakon završetka moratorija moći beskamatno otplaćivati u 12 mjesečnih rata.

S klijentima kojima krajnji rok otplate kredita završava unutar tog razdoblja, način otplate individualno će se regulirati, napominju iz HBOR-a.

Dodaju i da se ova mjera primjenjuje na sve klijente HBOR-a, neovisno o tome je li im kredit odobren izravno ili putem poslovnih banaka.

Druga mjera odnosi se na mogućnost reprogramiranja postojećih kreditnih obveza korisnicima HBOR-ovih kredita, uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita.

Sa svakim klijentom individualno će se dogovarati reprogramiranje obveza sukladno njegovom otplatnom potencijalu, ova mjera će također biti na raspolaganju svim korisnicima kredita, a zahtjev za reprogram predavati će se poslovnoj banci ili HBOR-u, ovisno o načinu odobrenja postojećeg kredita.

Novi krediti za likvidnosti

Tu su i novi krediti za likvidnost, koje će HBOR poduzetnicima odobravati u suradnji s poslovnim bankama.

Krediti će se odobravati uz povoljnu kamatnu stopu, a sredstva će biti namijenjena financiranju osnovnih troškova poslovanja tzv. hladnom pogonu, kažu iz HBOR-a te dodaju da će se poduzetnici sa zahtjevima za nove kredite za likvidnost moći javiti poslovnoj banci koja će u suradnji s HBOR-om odobravati sredstva.

Naposljetku, jedna mjera se odnosi i police osiguranja (garancije) kao kolateral za odobrenje kredita.

HBOR će tako, u ime i za račun RH, odobravati portfeljne police osiguranja poslovnim bankama i HBOR-u, a one će se koristiti kao kolateral za nove kredite za likvidnost odobrene izvoznicima.

Kako je već navedeno, HBOR je kao novu mjeru omogućio i izvoznicima iz turističkog sektora da koriste ovu pogodnost, a taj način osiguranja uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici (dobavljači izvoznika).

"Police osiguranja (garancije) će poduzetnicima omogućiti jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost uz manje zahtjeve za instrumentima osiguranja", poručuju iz HBOR-a.

Dodaju i da će o svim detaljima provedbe ovih mjera, potrebnoj dokumentaciji i načinu odobrenja, poduzetnici biti obaviješteni nakon usklađivanja svih tehničkih preduvjeta koji će se provesti u najkraćem mogućem roku.

Također, u suradnji s ostalim domaćim i inozemnim institucijama, HBOR aktivno radi i na donošenju drugih mjera, ističu iz HBOR-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.