Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Uvjetna kazna

Ustaša s odrubljenom glavom i srbići: Sin Josipa Đakića osuđen za poticanje na nasilje i prijetnje novinaru

Ivan Đakić, Foto: Robert Anic/PIXSELL
Ivan Đakić, Foto: Robert Anic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. studeni 2019. u 14:42 2019-11-13T14:42:48+01:00

Ivan Đakić, sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, pravomoćno je osuđen zbog poticanja na nasilje putem facebooka te prijetnje novinaru Ivanu Žadi na uvjetnu kaznu zatvora od 11 mjeseci, u koji neće ići ako u tri godine ne ponovi nedjelo.

Uz uvjetnu kaznu Đakić u roku od šest mjeseci u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna, potvrdio je Hini glasnogovornik Općinskog suda u Virovitici Zoran Mandić.

Taj je sud nepravomoćnu presudu protiv Đakića donio 5. lipnja, a nakon žalbi ju je, ovih dana, u cijelosti potvrdio Županijski sud u Karlovcu.

Za poticanje na mržnju Đakić je osuđen jer je 7. siječnja ove godine na svom facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom i porukom: »Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić«.

Uz to Đakić je u jednom virovitičkom kafiću prijetio novinaru Žadi da će ga zatući, »ali da ne mora on prljati ruke«.

U obrazloženju potvrđene presude navedeno je da je objavom na facebooku Đakić mogao ohrabrivati na nasilje i mržnju prema osobama srpske nacionalne pripadnosti.

»Takva objava je imala javni odjek jer se kod dijela građana javila zabrinutost zbog čega je narušen javni red i mir koji bi trebao predstavljati zajedničku pravnu sigurnost i života građana«, istaknuo je u obrazloženju sudac Ilija Samardžija.

Za prijetnje novinaru sudac je zaključio da je Žada zbog toga imao osjećaj straha i nelagode da bi mu Ivan Đakić ili neke druge osobe mogle nauditi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu