Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
28. siječnja 2020.
Zloporaba ovlasti

Osumnjičen direktor slovenske udruge za zaštitu autorskih prava glazbenika

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 9. prosinac 2015. u 19:44 2015-12-09T19:44:00+01:00

SAZAS je lani ostvario prihod od 10 milijuna eura, ubiranjem naknade za izvođenje glazbe, najviše od sustava javnog RTV servisa i privatnih radio i televizijskih postaja, ali i od  obrtničkih lokala poput gostionica i frizerskih salona, a do prije nekoliko godina i 15-ak milijuna eura godišnje

Slovenska policija provela je u srijedu u suradnji s državnim odvjetništvom za gospodarski i organizirani kriminal istragu protiv ustanove ovlaštene za zaštitu glazbenih autorskih prava čiji se direktor sumnjiči za zloporabu ovlasti, pronevjeru i pranje novca.

Policija je potvrdila da je izvršeno šest kućnih pretresa na šest lokacija u Ljubljani, Kranju i Celju.

Mediji navode da je pretres izvršen i u kući direktora Udruge za zaštitu autorskih prava skladatelja i autora (SAZAS) Matjaža Zupana u Ljubljani, a policija je ne spominjući ime navela da provodi predistražni postupak radi prikupljanja dokaza, pri čemu za sada nema privedenih.

Rad i poslovanje udruge  zadnjih su godina bili predmetom mnogobrojnih i žestokih  kritika, pa i od strane autora koji se smatraju zakinutima. SAZAS je lani ostvario prihod od 10 milijuna eura, ubiranjem naknade za izvođenje glazbe, najviše od sustava javnog RTV servisa i privatnih radio i televizijskih postaja, ali i od  obrtničkih lokala poput gostionica i frizerskih salona, a do prije nekoliko godina i 15-ak milijuna eura godišnje.

Prijava protiv udruga navodno je lani uložena od strane državnog ureda za sprječavanje pranja novca.

Prije par godina pisalo se da Zupan kao jedini zaposleni u udruzi ne upravlja zajedničkim sredstvima glazbenih autora transparentno, te da četvrtina prihoda odlazi na plaće i honorare, nejasne ugovore, a da se oko pola milijuna eura dijeli godišnje članovima nadzornog odbora na ime naknada za dolazak na sjednice.

Prema poslovnom iskazu udruge  SAZAS iz 2013., ona je ostvarila prihod od 15,5 milijuna eura, članovima nadzornog odbora na ime troškova dolaska na sjednice bilo je isplaćeno 493.000 eura, a vrlo veliki iznosi potrošeni su na materijalne troškove i druge namjene, odnosno ugovore za koje se sumnja da su bili fiktivno obračunati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze