Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
21. siječnja 2020.
Glazbenici osupnuti najavom

Grdović: Ukinuti ZAMP, to je kao da uzmeš plaću!

Ima 350 autorskih pjesama – Mladen Grdović Ima 350 autorskih pjesama – Mladen Grdović
Ima 350 autorskih pjesama – Mladen Grdović Ima 350 autorskih pjesama – Mladen Grdović
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2015. u 22:16 2015-10-13T22:16:00+02:00

Može se samo provjeravati da li nam pravilno plaćaju, upozorio je pjevač Mladen Grdović 

RIJEKA Koordinator Domoljubne koalicije za 8. izbornu jedinicu Oleg Butković najavio je na predstavljanju izbornog programa u Rijeci da će »ukinuti Josipovićevu izmišljotinu ZAMP«. O tome što misle o predizbornoj ideji o ukidanju ZAMP-a upitali smo hrvatske glazbenike koji su i sami uključeni u njegov rad. HDS ZAMP, kako se može iščitati na službenim web-stranicama, predstavlja hrvatske i strane autore, prikuplja autorske naknade te iz prikupljenih sredstava isplaćuje autorske honorare. 

Osnivač Parnog valjka, bivši predsjednik i jedan od osnivača Hrvatske glazbene unije te član Odbora za ZAMP Husein Hasanefendić Hus takvu je najavu dočekao s nevjericom. 

Niže tarife 

– Čovjek ne zna što govori, očito živi u nekom krivom svijetu i očito bi nas ta koalicija htjela vratiti nekamo drugamo. ZAMP je europska stečevina, nije to Josipovićeva izmišljotina. To je usluga, a ne parafiskalni namet, i da je se mogu odreći svi koji je ne žele koristiti. Tarife ZAMP-a u Hrvatskoj su niže od onih u regiji, da ne govorim u Europi, zaključio je Hus. 

Za komentar smo upitali i glavnog direktora HDS ZAMP-a Nenada Marčeca koji ističe kako je rad službe HDS ZAMP reguliran Zakonom o autorskom i srodnim pravima, drugim zakonima te, u konačnici, Ustavom RH koji jamči slobodu privatnog vlasništva i poduzetništva.

Što je ZAMP 

HDS ZAMP je stručna Služba zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja (HDS) - udruge građana (autora, skladatelja, tekstopisaca) koja se bavi zaštitom i promocijom hrvatskog glazbenog repertoara i kolektivnim ostvarivanjem prava autora glazbenih djela. Njome kroz službena tijela upravljaju njezini članovi, autori i ostali nositelji autorskih prava. HDS ZAMP kao dio globalnog međunarodnog sustava i kroz suradnju s ostalim društvima iz zemlje i svijeta, u zemlji ostvaruje prava za više od dva milijuna autora iz Hrvatske i cijelog svijeta te svima koji žele glazbu distribuirati ili ju poslovno koristiti omogućava da na vrlo jednostavan i brz način legalno koriste gotovo cjelokupan svjetski glazbeni repertoar.Naknade od licenci prodanih u zemlji, kao i naknade za hrvatske autore pristigle iz inozemstva, HDS ZAMP u obliku autorskih honorara pet puta godišnje isplaćuje hrvatskim i inozemnim autorima korištenih glazbenih djela, pri čemu im dostavlja i specifikacije korištenja djela. HDS ZAMP godišnje obradi podatke i redovito obiđe više od 40.000 korisnika, evidentira korištenje više od 220.000 djela te obračuna i isplati honorare za više od 90.000 hrvatskih i inozemnih autora i nositelja autorskog prava. Istovremeno je i aktivni promotor zaštite autorskog rada i prava autora, glas je autora, djeluje u njihovo ime i brani njihove interese prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima te svojim članovima daje besplatne pravne savjete. Također je to vodeća služba koja usko surađuje s ostalim udrugama nositelja autorskog i srodnih prava u zemlji: Hrvatskom udrugom za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), Udrugom za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), Društvom hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Društvom za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), Društvom hrvatskih književnika (DHK), Udrugom za zaštitu prava nakladnika (ZANA). 

– I glazba spada u kategoriju intelektualnog vlasništva, a HDS ZAMP kao opunomoćenik skladatelja ostvaruje njihova prava. U cijelom svijetu, a posebno u Europskoj uniji čiji smo dio, prodaja autorskih i srodnih prava usluga je koju poduzetnik kupuje/iznajmljuje za potrebe svog poslovanja samo ako mu je ta usluga potrebna. Usluga prodaje prava regulira se ugovorom, a prihod od prodaje prava pripada fizičkim i pravnim osobama: umjetnicima – poduzetnicima koji od svog rada nastoje živjeti, kaže Marčec.

Dodaje kako HDS ima više od 8.200 članova koji su uz to što su pripadnici različitih glazbenih žanrova, i različitih političkih opredjeljenja.Nadam se da će sve političke stranke u predizbornim tjednima dati do znanja kulturnom i kreativnom sektoru da vode računa i toj važnoj industrijskoj grani, zaključio je Marčec. 

Nejasna izjava 

Predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog društva skladatelja Boris Đurđević kratko je prokomentirao: »Ne znam što da vam kažem na to osim da veću glupost u životu nisam čuo.«

Gitarist i glavni autor zagrebačke grupe Prljavo kazalište Jasenko Houra ističe kako mu Butkovićeva izjava nije jasna jer ne zna postoji li alternativa planu ukidanja ZAMP-a.

– Da gospodin pokuša objasniti koja je njegova nakana i da objasni planove, bilo bi mi rado reći što mislim o tome. U svakom slučaju, ovdje se radi o nečemu što se zove zaštita autorskih prava i nije mi jasno kako bi to ukinuli, smatra Houra. 

Ideja o ukidanju ZAMP-a nije jasna ni Mladenu Grdoviću koji je trenutno na turneji u SAD-u.

– Ukidanje zaštite autorskih muzičkih prava? Pa nama autorima pjesama, kantautorima, nitko ne može oduzeti novac koji smo zaradili od emitiranja pjesama na radiju, televiziji. Mislim da se gospodin krivo izjasnio, toga nema nigdje u svijetu. Neka vam malo razjasni što misli i zašto je to najavio. Taj koji je to rekao nema pojma o čemu govori. To je k'o da njemu ukineš plaću. Ja moram dobiti svoj novac jer profesionalno radim, imam 380 autorskih pjesama, a moraju ga dobiti i svi drugi autori. Možda on ima neku alternativu ZAMP-u, ZAMP se ne može ukinuti, može se samo provjeravati da li nam pravilno plaćaju, zaključio je Grdović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.