Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
"Gripa muškarca"

Vječita šala dobila stručno uporište: Muškarcima doista teže pada kada su prehlađeni

FOTO iStock
FOTO iStock
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2019. u 8:06 2019-11-26T08:06:50+01:00

Pišući za šaljivo, ali rigorozno božićno izdanje medicinskog časopisa, autor je iznio stručne zaključke.

Nemali broj puta čujemo šale o tome kako muškarci za razliku od žena, kada su prehlađeni "umiru". Prema novom članku objavljenom u časopisu "British Medical Journal", u tome ima istine. 

"Na temelju mog pregleda postojećeg istraživanja o ovoj temi, dokazi upućuju na muškarce koji imaju slabiji imunološki sustav, a samim tim i slabiji imunološki odgovor kada su suočeni sa uobičajenom virusnom respiratornom bolešću poput prehlade ili gripa", kaže autori studije Kyle Sue, klinički asistent na Memorijalnom Sveučilištu Newfoundland u Kanadi.

Sue, pišući za šaljivo, ali rigorozno božićno izdanje BMJ-a, kaže da njegova otkrića sugeriraju da bi "gripa muškarca" mogla biti stvarno stanje. "BMJ božićno izdanje namijenjeno je ozbiljnom istraživanju, ali sa dozom smijeha", kaže Sue. "Upotrijebila sam neke uobičajene stereotipe da bih nasmijala čitatelje", dodaje autor.

Muškarci izloženi većem riziku

Sigurno postoji presedan za njegovu šaljivu tvrdnju. Preliminarne studije na životinjama i "in vitro" sugeriraju da na muški i ženski imunološki sustav utječu hormoni i da će viša razina estrogena pronađena kod žena biti povezana s jačim imunološkim sustavom.

Istraživanja na ljudima pokazuju i da visoka razina testosterona može smanjiti čovjekov imunološki sustav. Podaci o populaciji upućuju na to da su muškarci izloženi većem riziku od hospitalizacije i smrti nego žene, čak i kad se računa o srčanim bolestima, raku, respiratornim bolestima i bubrežnim bolestima. 

U međuvremenu, postoje dokazi da cjepiva protiv gripe nisu tako učinkovita kod muškaraca, a anketiranje 2121 odraslih otkriva da muškarcima u prosjeku trebaju tri dana da se oporave od gripe. Žene su obično u redu nakon dan i pol, prenosi MSN.

Za pregled literature, Sue je pretraživao baze podataka, uključujući PubMed i Google Scholar, u pogledu termina koji se odnose na spol te zajedničke simptome prehlade i gripe. Otkrio je trideset i dvije studije koje su procjenjivale kako se muškarci i žene nose s gripom. "Iznenadilo me koliko su studija koje sam naveo radile žene. Očekivao bih da će muškarci biti više zainteresirani za tu temu", kaže Sue u studiji.

"Jaz imuniteta"

Sveukupno, trideset i dva kombinirana istraživanja pokazuju da muškarci imaju slabiji imunološki sustav, što rezultira slabijim imunološkim odgovorom. Nažalost, ovaj se "jaz imuniteta" proširuje i na druge respiratorne bolesti osim gripe, poput obične prehlade. A kod ovih težih bolesti, razlika se u simptomima uglavnom svodi na hormonalne razlike između muškaraca i žena. 

Slabiji imunološki sustav nije u potpunosti loš. Kada su u pitanju preživjele pandemijske infekcije na koje ljudi nisu navikli, poput španjolske gripe ili H1N1, žene imaju veću stopu smrtnosti. Paradoksalno je da je to možda posljedica jačeg imunološkog sustava koji sprečava upalne citokinske oluje koje preplavljuju tijelo u pokušaju da ga se oslobode nepoznatih bolesti.

Istraživanja su još daleko od konačnog rezultata, a znanstvenicima će trebati puno više ispitivanja prije nego što mogu suzbiti imunološke razlike između muškaraca i žena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.