Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1n
Sutra: 12° 12° 1n
5. travnja 2020.
Zanimljiva radionica u Rimu

I časne sestre pate od burnout sindroma, u samostanima zabilježen niz slučajeva zloporabe moći

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2020. u 23:15 2020-01-23T23:15:00+01:00

'Europa prolazi kroz teške trenutke, zatvaraju se mnogi samostani, mnogo svećenika i časnih sestara napušta Crkvu. Nismo primijetili da neke stvari moramo promijeniti jer su zastarjele, rekao je kardinal Braz de Aviz

Iako je rašireno vjerovanje da vjera i pobožnost pridonose smirenom stanju uma, burnout ili sindrom izgaranja na poslu nije poštedio ni mnoge časne sestre, piše časopis Donne Chiesa Mondo, mjesečni prilog lista Osservatore Romano.

O problemu stresa oglasila se Unija glavnih časnih sestara koja je o njemu raspravljala na radionici održanoj u Rimu te je odlučila osnovati tzv. 'komisiju za brigu o osobi', piše Il Messaggero

Istovremeno je kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, u jednom interviewu priznao da u samostanima ima slučajeva zloporabe moći. 'U jednoj kongregaciji zabilježeno je čak devet takvih slučajeva', ispričao je kardinal. 

'Naš cilj je stvoriti pozitivne zajednice', rekla je Maryanne Lounghry, australska časna sestra i psihologinja koja je vodila spomenutu radionicu.

'Ne smijemo se ograničiti na djelovanje u pojedinim slučajevima već gledati na nas kao na dio sustava. Nejednakost je jedan od problema, moramo se zapitati što se događa u našoj Crkvi i zemlji u kojoj djelujemo', rekla je Maryanne Lounghry.

Kardinal João Braz de Aviz je za mjesečnik Donne Chiesa Mondo govorio o problemima religijskog života žena i posebno o sve manjem broju svećenika i časnih sestara, o samostanima koji se zatvaraju, o seksualnim zlostavljanjima i zloporabi moći unutar Crkve, o težini struktura organiziranih kao pred nekoliko stoljeća. 

'Europa prolazi kroz teške trenutke, zatvaraju se mnogi samostani, mnogo svećenika i časnih sestara napušta Crkvu. Nismo primijetili da neke stvari moramo promijeniti jer su zastarjele.  Obrazovanje prije svega, zatim pitanje bratstva te na kraju pitanje autoriteta i poslušnosti. Ne smijemo zaboraviti ni na odnos žena i muškaraca: zašto moraju biti toliko odvojeni?', rekao je kardinal. 

Kardinal Braz de Aviz govori i o zloporabi moći u kongregacijama. 'Znalo se dogoditi da glavna časna sestra ne želi više nikad napustiti vodeću ulogu u zajednici', rekao je kardinal. 

Govorio je i o prijedlogu pape Franje da se u Rimu otvori prihvatilište koje bi primalo časne sestre potjerane iz Crkve koje nemaju gdje boraviti, posebno kada je riječ o strankinjama.

'Kada je riječ o seksualnom zlostavljanju, papa Franjo traži totalnu transparentnost', dodao je kardinal Braz de Aviz.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.