Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
13. studenoga 2019.
Gurmanski užitak

Zapečene mrkve s kandiranim orasima i kozjim sirom

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2019. u 10:48 2019-10-21T10:48:42+02:00

Možete ih poslužiti samostalno ili kao prilog uz mesna jela

Isprobajte savršeni jesenski obrok od kojeg će zamirisati cijeli dom: fine pečene mrkve u neobičnoj kombinaciji s dodatkom kandiranih oraha i svježeg sira koje možete poslužiti samostalno ili kao prilog uz mesna jela.

Sastojci:

1 kg mrkvi

½ šalice smeđeg šećera

4 žlice maslaca, nasjeckanog na kockice

1 žličica soli

½ žličice papra

½ žličice cimeta

120 g kozjeg sira

1 žlica svježih listova majčine dušice (za dekoraciju)

Za kandirane orahe:

2 žlice maslaca

3 žlice javorovog sirupa

1 žlica smeđeg šećera

1 šalica oraha, krupno nasjeckanih

¼ žličice soli

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180º C. Pladanj za pečenje obložite masnim papirom. Operite i ogulite mrkve i nasjeckajte ih po dužini te prebacite na pladanj za pečenje. Pospite smeđim šećerom, solju, paprom i cimetom i ravnomjerno rasporedite kockice maslaca. Pecite 50- 60 minuta i povremeno okrenite mrkve kako bi se ravnomjerno ispekle.

2. U manjem loncu otopite maslac na slaboj vatri, dodajte javorov sirup, smeđi šećer i orahe. Miješajte otprilike dvije minute dok se smjesa ne zgusne, a zatim maknite s vatre i dodajte sol.

3. Pečene mrkve prebacite na tanjur, dodajte kandirane orahe i kozji sir. Dekorirajte svježim listovima majčine dušice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.