Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
5. prosinca 2019.
Fuzija starog i novog

foto Kako urediti dom u industrijskom stilu? Donosimo nekoliko savjeta

Foto: @berg.interior/ loftinspiration Instagram
Foto: @berg.interior/ loftinspiration Instagram
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2019. u 14:14 2019-03-07T14:14:00+01:00

Ljepota industrijskog stila leži upravo u njegovoj nesavršenosti i spajanju kontrastnih elemenata koji će vašem prostoru dati notu jedinstvenosti

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo procvatu industrijskog stila u dizajnu interijera. Što je to što ovaj stil čini toliko posebnim? Razloga je mnogo: industrijski dizajn bazira se na spoju tradicionalnog šarma starog svijeta i fluidnosti modernog doma.

Ljepota industrijskog stila leži upravo u njegovoj nesavršenosti- ogoljele čelične konstrukcije, neobrađene i grube teksture zidova od stare opeke i betonski podovi oplemenjuju se kombiniranjem metala, drva i kože u savršenoj fuziji modernog i vintage stila.

Ogoljela konstrukcija prostora dopušta vam poigravanje različitim idejama, a inspiraciju ćete pronaći u dobu industralizacije s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Posebnost ovog i dalje dominatnog stila u dizajnu interijera krije se upravo u njegovim neograničenim mogućnostima koje vam pružaju prostor za unikatna rješenja i davanje osobnog pečata vašem životnom prostoru.

Kako urediti dom u industrijskom stilu? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tome.

1. Odaberite neutralne tonove

Jedna od osnova na kojima počiva industrijski stil jest primjena neutralnih tonova kojima se postiže efekt čistoće i jednostavnosti. Neka vam boje kojima se koristite posluže kao podloga kojom ćete naglasiti grubu teksturu zidova i metalne dekorativne elemente, a ključ kojim se pri tome morate voditi jest odabir neutralnih tonova. Želite li stvoriti grubi kontrast, neka vam dominantne boje budu siva, crna ili bijela, a želite li naglasiti rustikalnost, odaberite nijanse smeđe ili bež boje koja će dati toplinu i šarm vašem domu.

1berg.interior

2. Otvoreni tlocrt

Zamislite li idealni prostor uređen u industrijskom stilu, vjerojatno ćete pomisliti na halu napuštene tvornice ili eklektični njujorški loft s visokim stropovima, drvenim gredama i velikim otvorima koji propuštaju puno svjetlosti. Stoga je važno da vizualno otvorite svoj prostor kako biste postigli esetetiku fluidnosti i prozračnosti, bilo u konstrukcijskom smislu (rušenjem zidova) ili pak onom dekorativnom, fokusirajući se na funkcionalnost prostora i prohodnost između prostorija.

2loftspiration

3. Kombinirajte drvene i metalne elemente

Sama srž industrijskog prostora počiva na kombiniranju starog i novog. Jedan od najjednostavnijih načina kojim ćete postići željeni kontrast jest postavljanjem drvenih i metalnih elemenata u dizajn doma. Potražite drvene komade namještaja čistih linija i rustikalnog izgleda koji odišu prošlošću, a vašem će domu dati toplinu i unikatni šarm.

Kad je riječ o izboru metalnih elemenata, pred vama je više opcija koji će dati završnu notu ukupnoj estetici interijera. Naginjete li više vintage ambijentu, tada birajte metalne elemente rustikalnog završnog sloja, a želite li postići izgled modernog, urbanog industrijskog interijera, tada je polirani krom pravi izbor za vas. Pritom imajte na umu kako se, osim u završnoj dekoraciji, metalni elementi mogu uvrstiti i u razne detalje poput nosača za police ili pak kuhinjskih barskih stolica.

3offer_ideas

4. Završni dodir – biranje dekoracija u industrijskom stilu

Želite li postići ambijent industrijskog stila, potrebno je pronaći rješenja koja će učiniti da se osjećate kao da se zaista nalazite unutar tvornice s prijelaza stoljeća, a pažljivo odabrani dekorativni elementi mogu vam uvelike pomoći u tome.

Viseće žarulje, dijelovi starih tvorničkih mašina, kožni namještaj, stari prometni znakovi, murali ili stare fotografije savršeno će se uklopiti u cjelokupni dojam. Pri tome birajte elemente koji će biti izraz vašeg osobnog stila i dati notu jedinstvenosti vašem domu.

4mooiibo

5allofarchitecture

6obsessedwithindustrial

7loft_interior⠀2

8loft_industrial_journal

9loft_interior

10@carolinekincheski

11hus10a

12homefreak.nl

13myinspiringinterior

14@hardcastletowers

Foto: Instagram

interijeri, industrijski dizajn

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.