Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
UREĐENJE DOMA

foto Kako odabrati zavjese, koju vrstu i materijal: Tamne zavjese smanjuju prostor, svijetle unose prozračnost

Foto pexels.com
Foto pexels.com
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2019. u 8:22 2019-03-02T08:22:02+01:00

Veličina zavjesa mora biti proporcionalna okviru iza njih, pa pripazite da zavjese nisu uže ili šire od okvira prozora. Čak i dužina mora biti usklađena s ostatkom prostorije

Staviti zavjese ili ne, te koji model? Većina će se složiti kako su savršeni element koji daje poseban naglasak prilikom opremanja doma te su diskretan saveznik u definiranju stila soba. U harmoniji ili namjerno u suprotnosti s cjelinom, zavjese obavljaju svoju primarnu funkciju reguliranja prirodne svjetlosti iz okoliša i štite od znatiželjnih očiju, ali se prije svega razlikuju svojim izgledom.

Transparentnost i izolacija (čak i od vanjske buke) može se postići odabirom odgovarajućih tkanina ili preklapanjem nekoliko zavjesa različite težine, kao i dekorativni učinci, dobiveni kombiniranjem više ili manje teksturiranih i obojenih zavjesa. Međutim, treba imati na umu da tamne zavjese uglavnom umanjuju prostor, dok svjetlije unose prozračnost i lakoću u prostorije našeg doma.

Foto Pixabay

Veličina zavjesa mora biti proporcionalna okviru iza njih, pa pripazite da zavjese nisu uže ili šire od okvira prozora. Čak i dužina mora biti usklađena s ostatkom prostorije. Ukoliko struktura i namještaj imaju suvremeni i minimalistički rez, odlučite se za geometrijske panele koji jednostavno dodiruju pod, a ako je raspoloženje u sobi romantično, slobodno odaberite prozračne tkanine koje padaju blago na tlo.

Foto Pixabay

Također valja uzeti u obzir i mogućnost da uopće ne stavljamo zavjese na prozore ukoliko želimo naglasiti izvorni stil kuće. Primjerice, industrijsko-gradski ili izrazito minimalistički, a kada je krajolik takav da jednostavno oduzima dah ili kada nitko ne može zaviriti u intimnost vašeg doma. Uvijek ste slobodni u bilo kojem trenutku dodati zavjese kasnije, ako su se uvjeti ili potrebe u međuvremenu promijenili.

architecture-chair-furniture-279640

Prozore možete uljepšati i roletama te rimskim roletama koje su također jedan od popularnih modela, a prednost im je što su praktično i pristupačno rješenje. Klasične rolete najčešće se koriste u spavaćim sobama, jer su u ponudi dostupni i modeli za zamračivanje. Plisirane rolete su praktično i bezvremensko rješenje. Odgovaraju kako standardnim prozorima, tako i velikim prozorima koji se protežu od stropa do poda. Dostupne su kao obični modeli, ali i kao modeli za zamračivanje što ih čini pogodnim rješenjem za spavaće sobe. Sjajno su rješenje za zaštitu od sunca dok s druge strane omogućavaju prirodan prodor svjetlosti.

apartment-architecture-artist-447592

Venecijaneri su pak jedan od modela koji će odlično pristajati manjim prozorima. Zahvaljujući praktičnom mehanizmu lako ih možete prilagoditi vlastitim željama te kontrolirati intezitet svjetlosti u prostoriji, a postavljanje venecijanera je lako uz držače za montažu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.