Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
8. prosinca 2019.
Klimatska aktivistkinja

Tinejdžerka Greta susrela se s papom Franjom. Rekao joj je: 'Nastavi borbu'

Izvor: Facebook/Greta Thunberg
Izvor: Facebook/Greta Thunberg
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2019. u 12:42 2019-04-18T12:42:11+02:00

Dan ranije, Thunberg je pozvala čelnike Europske unije na ´paniku´ zbog klimatskih promjena, kada se obratila odboru Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg susrela se s Papom Franjom u srijedu u Vatikanu.

Švedska 16-godišnjakinja nosila je natpis "Pridružite se klimatskom štrajku", koji je pokazala Papi nakon što ju je pozdravio.

Zahvalila mu se što koncizno progovara o klimatskoj krizi, a on joj je rekao da nastavi borbu.

Dan ranije, Thunberg je pozvala čelnike Europske unije na ´paniku´ zbog klimatskih promjena, kada se obratila odboru Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Thunberg, čije su prosvjedi izvan švedskog parlamenta inspirirali učenike diljem svijeta da održe školske štrajkove tražeći klimatske promptne akcije, obratila se prepunoj sobi političara u EP-a.

Kazala je kako ih je već pozvala na paniku, a da je mnogo političara izjavilo kako je ´panika´ uvijek loša ideja. Rekla je kako je panika loša ideja kada za njom nema potrebe, ali ˝kada vam kuća gori i prijeti joj da će izgorjeti do temelja, onda to zahtjeva određeni level panike˝.

greta parlament

Civilizacija kao kula od pijeska

Navela je kako je naša civilizacija krhka i usporedila ju s kulom od pijeska. ˝Fasada je prekrasna, ali temelji kuće su daleko od čvrstih˝.

Osvrnula se na požar Notre Damea i naglasila kako će se katedrala obnoviti te da se nada da ima čvrste temelje kakve, strahuje, civilizacija nema.

Potom je osudila političare zbog toga što svoje vrijeme provode "raspravljajući o porezima ili Brexitu" dok klimatska kriza raste. Političari su ju prekinuli gromoglasnim pljeskom.

Ukazala im je da je prekasno da slave minorne promjene u svijetu koje su trebali započeti prije 30 godina.

Šesto masovno izumiranje

Greta je skoro zaplakala dok je govorila o onome što su znanstvenici nazvali šesto masovno izumiranje: "Erozija plodnog tla, deforestacija velikog broja šuma, toksično zagađenje zraka, izumiranje kukaca i divljih životinja, uništavanje oceana."

 "Sve su to katastrofalni trendovi koji se ubrzavaju načinom života koji živimo, u našem financijski sretnom dijelu svijeta, vidimo da je naše pravo da jednostavno nastavimo tako", dodala je.

Znanost kao srce politike i demokracije

Thunberg je zamolila prisutne političare ako ne vjeruju njoj, i milijunima učenika koji štrajkaju, da vjeruju znanstvenicima te da se okrenu znanosti u rješavanju gorućeg problema.

Pozvala ih je da učine najbolju dostupnu znanost  ˝srcem demokracije i politike˝.

Osvrnula se i na nemogućnost glasovanja tinejdžera koji će, prema Greti, osjećati najveće posljedice klimatskih promjena.

Za predstojeće izbore za Europski parlament Greta je pozvala ljude da glasuju ime učenika štrajkača: "Morate nas slušati, nas koji ne možemo glasovati. Trebate glasovati za nas, za svoju djecu i unuke. Na ovim izborima glasujete za buduće životne uvjete čovječanstva."

Govor je hrabro završila do kraja, sjela i rasplakala se. 16-godišnjakinja će se danas obratiti talijanskom Senatu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.