Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Prvi intervju nakon poraza

Clinton: Mizoginija je zasigurno imala ulogu u izborima

Hillary Clinton, Foto: REUTERS
Hillary Clinton, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2017. u 13:09 2017-04-07T13:09:46+02:00

Clinton je kazala da ne razumije zašto Trumpova administracija želi »povrijediti toliko ljudi« i izrazila zabrinutost za prava žena u svijetu.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u četvrtak da je mizoginija zasigurno imala ulogu u njezinu porazu na predsjedničkim izborima prošle godine.

U prvom intervjuu od izbornog poraza, Clinton je kazala da je mogućnost da SAD dobije prvu predsjednicu bila uzbudljiva za neke Amerikance, ali je i ugrožavala druge.

»Zasigurno, mizoginija je imala ulogu. To se jednostavno mora priznati«, kazala je Clinton pred gotovo 3000 sudionika summita Žene u svijetu u New Yorku.

»Dijelom mobingom a dijelom vrijeđanjem... žele vam slomiti duh i natjerati vas da se osjećate nedoraslo. A ja to nisam htjela dopustiti i to je sve razbjesnilo«, kazala je u intervjuu koji je vodio kolumnist New York Timesa Nicholas Kristof.

Clinton je kazala da ne razumije zašto Trumpova administracija želi »povrijediti toliko ljudi« i izrazila zabrinutost za prava žena u svijetu.

»Napadanje žena, a upravo to se događa, apsolutno je izvan bilo kakve političke agende«, kazala je. »Što više pružamo potporu ženama, više pružamo potporu demokraciji...Pitanja žena su pitanja nacionalne sigurnosti u svijetu.«

State Department je u ponedjeljak objavio da prekida financiranje Populacijskog fonda UN-a, agencije koja se bavi planiranjem obitelji i brine za zdravlje žena i djece u više od 150 zemalja.

Trump je u siječnju zabranio financiranje međunarodnih organizacija koje podupiru pobačaje.

Clinton je kazala kako se ne namjerava ponovno kandidirati za neku javnu dužnost, dodajući da piše knjigu u kojoj među ostalim razmatra zašto nije uspjela postati prvom američkom predsjednicom.

»Ljudima koje to zanima, gotovo 66 milijuna ljudi koji su glasali za mene, želim dati koliko god mogu jasnije i vjerodostojnije objašnjenje«, kazala je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze