Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
31. ožujka 2020.
Ravnatelj Doma zdravlja

Mozetič: U Rijeci će opreme biti dovoljno, nemamo informacije o manjku

Vladimir Mozetič, Đulija Malatestinić / Foto: Novi list
Vladimir Mozetič, Đulija Malatestinić / Foto: Novi list
Autor: ,
Objavljeno: 26. ožujak 2020. u 12:05 2020-03-26T12:05:35+01:00

ZAGREB - Ministar zdravstva Vili Beroš optužio je jučer dio kolega liječnika za zlonamjerno prikazivanje situacije lošijom nego što jest i nazvao to petokolonaštvom. Očito iznerviran ponašanjem pojedinih kolega iz liječničkih redova, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera rekao je kako ima informacije o pojedincima koji su namjerno skrivali opremu s polica da bi lažno prikazali njen manjak.

U Domu zdravlja Primorsko-goranske županije ne osjećaju se prozvanim u Beroševom istupu.

Ravnatelj DZ-a Vladimir Mozetič kaže kako od kolega u domovima zdravlja s kojima komunicira nema informaciju o manjku opreme.

- Mi smo krenuli u kontinuiranu nabavku čim su se pojavila saznanja o mogućoj zarazi, praktički od prve pojave koronavirusa u Kini i otkako je Stožer krenuo s pripremama. U suradnji s drugim ustanovama na našem području dogovorili smo se o tome kako osigurati dostupnu zaštitu uz minimalan kontakt s pacijentima.

Kontaktira se uglavnom telefonski, tako da se i zaštitnu opremu koristi čim racionalnije. Uz takav rad, opreme će biti dovoljno, poručuje Mozetič.

Malatestinić: Stižu nove zalihe​

Đulija Malatestinić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo jučer je poručila kako je Dom zdravlja PGŽ-a uz podršku i suradnju koncesionara započeo s reorganiziranim radom ordinacija u svim djelatnostima primarne zdravstvene zaštite, kao i izvanbolničke specijalističke zdravstvene zaštite, koji ima cilj i racionalizaciju upotrebe zaštitnih sredstava u obrani od koronavirusa.

- Reorganizacijom je broj ambulanti u kojima se pružaju potrebni pregledi gotovo upola manji, dok su preostali timovi dostupni putem telefona i mailova. Na taj način smo, uz manju izloženost mogućoj zarazi zdravstvenog kadra, te primjetno razumijevanje građanstva o dolasku isključivo na nužne preglede, željeli i racionalizirati uporabu preporučenih zaštitnih sredstava. Iako u izrazito otežanim uvjetima nabave, do sada je Dom zdravlja putem svojih distributera pribavio ograničene količine opreme, pri čemu je odlukom o reorganizaciji preuzeo i nabavku za sve ambulante koje rade po novom rasporedu.

U dva navrata zaprimili su manju količinu opreme od Nacionalnog stožera CZ-a dobivenu putem donacije i ta je oprema distribuirana u jednakim količinama prema svima, i koncesionarima i ordinacijama Doma zdravlja. Trenutno u zalihama Doma zdravlja ima opreme za racionalno korištenje tijekom ovog tjedna, dio opreme nam je u očekivanom dolasku do kraja tjedna, a sve vrijeme, sve naše zdravstvene ustanove nastoje da preko svojih kanala dobave ubrzaju dostavu potrebne opreme.

Zaštita zdravstvenih djelatnika, u prvom redu zbog njih, a time i zbog dostupnosti zdravstvene zaštite, treba biti na prvom mjestu, ističe pročelnica Malatestinić. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.