Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. siječnja 2020.
Natalitet

Lani se u Rijeci rodilo manje djece nego 2017., ali u rodilištu su optimistični. Evo zašto

Alan Hodžić u društvu roditelja Edite i Admira kreće put kuće / Foto Marko Gracin
Alan Hodžić u društvu roditelja Edite i Admira kreće put kuće / Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 3. siječanj 2019. u 9:38 2019-01-03T09:38:20+01:00

S 46 poroda manje u odnosu na godinu ranije, možemo reći da pad broja novorođene djece i dalje postoji, ali je on ipak usporen, ističe doc. dr. Aleks Finderle s Klinike za ginekologiju i porodništvo 

RIJEKA U 2018. godini riječko je rodilište još jednom zabilježilo manji broj poroda u odnosu na raniju godinu. Prošle je godini na Klinici za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka rođeno 2.474 djece, što je 46 manje nego u 2017. godini. Iako je ovaj negativan trend u riječkom rodilištu kontinuirano prisutan od 2010. godine te je u proteklih devet godina broj poroda u Rijeci smanjen za oko tisuću poroda godišnje, u Klinici za ginekologiju i porodništvo ipak su optimistični.

Bolji trendovi

Naime, u 2017. godini pad broja poroda u odnosu na raniju godinu iznosio je 133 poroda manje pa liječnici zaključuju da je došlo do usporavanja dugogodišnjeg trenda pada broja novorođene djece.

– S 46 poroda manje u odnosu na godinu ranije, možemo reći da pad broja novorođene djece i dalje postoji, ali je on ipak usporen, ističe doc. dr. Aleks Finderle.
Osim smanjenog broja rođene djece, kako dodaje doc. dr. Finderle, u riječkom rodilištu bilježi se sve starija dob rodilja, porast broja carskih rezova te djece rođene uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje.

Po broju carskih rezova riječko rodilište se drži u okvirima hrvatskog prosjeka pa je tako u protekloj godini 21,54 posto poroda ili njih 533 dovršeno carskim rezom. Poroda kao rezultata medicinski potpomognute oplodnje u riječkoj je bolnici bilo 117 ili 4,72 posto. U riječkom rodilištu rođeno je 45 blizanaca, a 79 djece rođeno je na zadak.

Visoka skrb

– Više od trećine poroda, točnije 34 posto obavljeno je u epiduralnoj analgeziji, što je jako dobar rezultat, a sve je veći broj rodilja koje rađaju u prisustvu pratnje. U prošloj godini takvih je poroda bilo 77,9 posto te taj broj raste iz godine u godinu, kaže doc. dr. Finderle.
Perinatalni mortalitet u riječkom je rodilištu iznosio 3,25 promila. U ovom slučaju riječ je o vrlo niskom perinatalnom mortalitetu te je ovaj rezultat riječkog rodilišta koji se smatra važnim pokazateljem zdravstvene skrbi iznad hrvatskog prosjeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.