Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
19. siječnja 2020.
Krštenje mošta

Kako su Vukovarci vratili vino u Vinodol

Foto: V: KARUZA
Foto: V: KARUZA
Autor:
Objavljeno: 10. studeni 2019. u 9:32 2019-11-10T09:32:28+01:00

NOVI VINODOLSKI - Ovi ljudi su došli kao prognanici i vratili vino u Vinodol. Napravili su čudo u kraju koji je već bio zaboravio odakle mu ime dolazi. Već 25 godina pratimo njihovu priču i dolazimo kad god možemo, kušati njihova vina i uživati u njihovom gostoprimstvu, rekli su nam Jadranka i Mladen Kovačić iz Zagreba koje smo zatekli u kušanju vina poznate Novljanske vinarije Pavlomir, organizirano u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom Novi Vinodolski u povodu Martinja, obilježavanja sveca zaštitinika vina i vinara.

Kovačići su vlasnici kuće u Novom, gdje provode sve slobodne trenutke, a ističu kako su od devedesetih, kada je prognana vukovarska obitelj Palinkaš pokrenula vinogradarsku i vinarsku proizvodnju u Pavlomiru, vjerni "fanovi" njihovih vina.

- Zaista od samih njihovih početaka pratimo njihova vina, ali i njihov rad u vinogradima i podrumu. Kada netko tako predano radi i trudi se, smatramo da to treba apsolutno podržavati i cijeniti. Ovog ljeta smo bili na proslavi 25. godišnjice Pavlomira, a sada smo došli i na Martinje. O vinima ne treba posebno govoriti, jer su i ovogodišnja koja smo upravo kušali, izvrsna, kažu Zagrepčani.

Domaćin gostima, među kojima je jučer bilo i nekoliko organiziranih grupa njemačkih turista, bio je Dinko Palinkaš, glavni enolog Pavlomira koji je svakome od njih u detalje govorio o uzgoju svake od pet sorti grožđa na trideset hektara koliko vinarija obrađuje, kao i o preradi grožđa i brizi za vino u podrumima.

- Ove smo godine iznimno adovoljni kvalitetom vina. Kvantiteta nije na razini prošle godine, koja je i po količini i po kvaliteti bila uistinu iznimna, ali smo vrlo zadovoljni vinom koje danas kušamo. Izvrsno se razvija, a posebno nam je drago da smo u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom pokrenuli ovu manifestaciju obilježavanja Martinja koja će, vjerujem, postati tradicija ovog kraja. Želja nam je da naš rad, kao i kulturu uživanja u vinu približimo našim sugrađanima i gostima, kaže Palinkaš.

Obilježavanje Martinja u Novom je jučer navečer nastavljeno feštom u Domu kulture, uz prigodno kušanje vina i zabavni program, a večeras se održava martinjska večera u Hotelu Lišanj.

Foto: V. KARUZA

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.