Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
23. rujna 2019.
Iseljenici obnovili bračne zavjete

foto/video VESELO NA SUSKU Zora i Josip Morin proslavili zlatni pir

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 23. kolovoz 2019. u 20:21 2019-08-23T20:21:32+02:00

Pedeset godina zajedničkog života Morini su proveli u Americi. U gradu Ridgfield, u državi New Jersey. Tamo su se i oženili, no ljubav ovo dvoje Suščana začeta je na njima najdražem otoku na svijetu, na Susku

SUSAK Zora i Josip Pino Morin "krivci" su za to što je Susak danas bio najveseliji, najraspjevaniji i najrasplesaniji otok lošinjskog arhipelaga. Unatoč buri morem ispred Suska brujale su barke, gliseri, brodice dovozeći na pješčani otok sve one koji su sa Zorom i Josipom htjeli proslaviti Zlatni pir.

Pedeset godina zajedničkog života Morini su proveli u Americi. U gradu Ridgfield, u državi New Jersey. Tamo su se i oženili, no ljubav ovo dvoje Suščana začeta je na njima najdražem otoku na svijetu, na Susku, gdje su se i upoznali.

Stoga nikakvo čudo što su baš u crkvi sv. Nikole, pod vodstvom susačkog župnika Tomislava Debelića odlučili obnoviti zavjete. Na dvojezičnoj misi okupio se veliki broj ljudi. Što rodbine, što prijatelja, što susjeda, ali i turista kojima su Zora, Pino i njihovo potomstvo, odjeveni u živopisne susačke nošnje, bili prava atrakcija.

Još da su znali da ih je sama svojim rukama sašila Zora!

- Bilo je ljeto 1967. godine. Ja san živila tu na Susku. On je došao iz Amerike, lip... Sjećan se, imal je bele gaće, a ja san pomislila - Bože, koja li će sretnica bit njegova. Bog je dal da za dvije godine to postanem ja, kaže "mladenka Zora" gledajući u drugi prsten na svom prstu, netom dobiven za 50 godina ljubavi.

A što su Morini radili u Americi osim što su se voljeli? Pa, Zora je radni vijek provela kao krojačica dok je njezin Pino bio građevinski poduzetnik.

G2308MG10
Zlatni pir na Susku - Zora i Josip Morin / Snimio Marko GRACIN

- Bilo je i good i ne good ali ljubav nas je nosila naprvo. Kako i kod svakoga, ma nama je uvijek bilo bitno da smo zajedno. Kako smo 1969. godine rekli,- i u dobru, i u zlu, kažu Zora i Josip, okruženi sa svoje dvije kćeri Rosmary i Daby, te petoro unučadi.

Karijola s trajnicom

Čestitari su Morinima stizali sa svih strana ruku prepunih darova, no jedan od zasigurno najzanimljivijih donijelo je, odnosno dovezlo malološinjsko gradsko vodstvo. Ana Kučić, gradonačelnica, zamjenik joj Anto Nedić i direktor Turističke zajednice Malog Lošinja Dalibor Cvitković dovezli su im karijolu i u njoj zasađenu biljku trajnicu kao simbol njihovog trajanja. Na karijoli je bilo napisano "Just married 1969.", nacrtana srca i dakako obješene late. Originalno i duhovito!

Sansego je s Morinima slavio do duboko u noć. Ako od nekud čujete "odvest ću te na vjenčanje, ljubavi moja...", to vam vjetar nosi djelić atmosfere sa Suska.

Za kraj i mi se priključujemo župniku koji im je poželio još bar 25 godina zajedničkog života.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.