Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 26
Sutra: 5° 5° 26
13. prosinca 2019.
Pozvani ustavnopravni stručnjaci

Zasjedao Odbor za Ustav: Ustavni sud treba reći koji je razuman rok za nove ministre

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2017. u 11:50 2017-05-11T11:50:00+02:00

"Toliko ustavnih stručnjaka, a bojim se da nedostaje najvažnija katedra ustavnog prava u RH, a to je ona s Trga žrtava fašizma koju vodi Vladimir Šeks. Njima je razuman rok od jedne minute do četiri godine, odnosno dok ne skupe većinu i do tada će tvrditi da je riječ o razumnom roku", kazao je SDP-ov Arsen Bauk. !Ova situacija ne može trajati neograničeno dugo. Ustav nam je izrazito manjkav", rekla je Sanja Barić

ZAGREB Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak je, bez HDZ-ovih članova, počeo tematski raspravljati o razumnom ustavnom roku za predlaganje i odlučivanje o povjerenju novim ministrima.

Predsjednik Odbora Robert Podolnjak (Most) objasnio je kako je sjednicu sazvao zbog »cijelog aspekta« otvorenih pravnih pitanja koja su se pojavila 27. travnja kad je premijer Andrej Plenković razriješio tri Mostova ministra, jer su se priklonili prijedlogu oporbenog SDP-a da se opozove ministra financija Zdravko Marić, javlja Hina.

Hrvatski sabor trenutno ne zasjeda, premijer ne predlaže nove ministre, a ministarstvima upravljaju državni tajnici koji ne odgovaraju Saboru, rekao je Podolnjak na sjednici kojoj su se uz njega odazvala samo četiri člana iz SDP-a.

Osim četvero HDZ-ovih članova, na sjednici nema ni HNS-ove Vesne Pusić, ni SDSS-ova Milorada Pupovca, kao ni Mostova Miroslava Šimića.

Budući da Odbor još nema vanjske članove, Podolnjak je na sjednicu pozvao ustavnopravne stručnjake sa sva četiri pravna fakulteta – u Zagreb, Osijeku, Splitu i Rijeci.

Međutim, zaključaka nije bilo. Naime, cilj je bio čuti mišljenja ustavnopravnih stručnjaka i vidjeti koja su moguća rješenja.

Iz različitih opravdanih razloga ustavnopravni stručnnjaci Branko Smerdel i Zvonimir Lauc te Samir Vrabec se nisu mogli odazvati, a sjednici su nazočili njihovi kolege Mato Palić, Đorđe Gardašević, Petar Bačić i Sanja Barić, pobrojao je Podolnjak u uvodu sjednice na kojoj se nije pojavio pojavio predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je njegov član. Osim četvero HDZ-ovih članova, na sjednici nije bilo ni HNS-ove Vesne Pusić, ni SDSS-ova Milorada Pupovca, kao ni Mostova Miroslava Šimića, javlja portal televizije N1.

"Sazvao sam sjednicu zbog situacije u kojoj se nalazimo. Pozvao sam naše ustavnopravne stručnjake sa svih pravnih fakulteta u RH. Tema će biti rasprava i saslušanje vezano uz nejasnoće i pravne praznine koje se odnose na razrješenje ministara od strane premijera i imenovanje novih ministara u razumnom roku. U kojem roku to moramo provesti", objasnio je Podolnjak dodavši da je Vrabec poslao svoje pismeno stajalište.

"Vlada nema četiri ministra, a njihove poslove obavljaju državni tajnici, međutim, oni nisu odgovorni Saboru kao ministri", podsjetio je Palić i dodao da bi razuman rok trebao trajati što je moguće kraće. "Ustavom on nije propisan, ali ne znači da se tu pravnu prazninu ne može popuniti tumačenjem ostalih ustavnih normi. Primjerice, razuman rok bi mogao iznositi 30 dana tumačenjem odredbe da se nova Vlada mora formirati u roku 30 dana".
"Taj bi se rok uz dobru volju mogao produžiti, ali to je pravno pitanje. To je dovoljno vremensko razdoblje. U suprotnom, ne vidim što učiniti dalje, jedino je Ustavni sud taj koji je dužan pratiti ostvarivanje ustavnosti i pri uočennim pojavama obavijestiti Vladu ili Sabor, ovisno o tome što se radi. Direktno, nema ovlasti. Hoće li reagirati, ne znam", kazao je Mato Palić, profesor ustavnog prava s osječkog Pravnog fakulteta, prenosi N1.
SDP-ov Orsat Miljenić je rekao da bilo dobro možda odrediti ovlasti državnih tajnika.
"Nedvojbeno je samo to da normativni okvir ne predviđa jasno rješenje situacije jer ni Ustav, niti Zakon o Vladi ne daju precizne odredbe. Ne mora se sve upisati u Ustav, ali neke stvari potiču nesigurnost. Ova situacija koja se dogodila nije normalna. U jednoj prigodi treba supotpis, a drugi put ne, a sve se poziva na istu odredbu. Pitanje razrješenja ministra mora biti upisano u Ustav jer aktualno stanje potiče pravnu nesigurnost. Za mene preciznoga roka nema i to bi trebalo napraviti što prije. Mogu se složiti s kolegom Palićem da je razuman rok maksimalno 30 dana od dana stupanja na snagu rješenja o razrješenju ministra“, izložio je svoj stav Petar Bačić, profesor s Pravnog fakulteta u Splitu, javlja N1.
"Situacija zaista nije precizirana Ustavom, ali 30 dana je primjeren rok. Imamo, doduše, i onu specifičnu situaciju za dodatnih 30 dana, ali ovdje to nije slučaj. Mislim da se Ustavni sud neće oglasiti osim ako bi bila neka ekstremna vrsta krize. Ovdje se ne radi o krizi države, niti o izvanrednom stanju", smatra Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, prenosi N1.
"Što se događa protekom rokova? Obično su tada sankcije na redu, ali ovdje ih nema. Trebalo bi aktere natjerati da iznađu pravilna rješenja. Ovdje imamo sasvim specifičanslučaj zamjene četiri monistra. Osnovni problem državnih tajnika je da nemaju demokratski legitimitet koji imaju ministri", upozorio je Gardašević.
Dodao je: "Oni nisu izabrani u Saboru. Naravno da moraju postojati, tu su da mijenjaju ministre, ali samo u izrazito kratkim rokovima i u izvarednim situacijama. Na premijeru i Vladi je da prevladaju ovu siituaciju i da se Vlada popuni kako je definirano Ustavom", kako prenosi N1.
"Drago nam je da nije cijeli Sabor otišao na pauzu i da su neki ostali spasiti ugled ove institucije. Mi smo još prošli tjedan tražili da sabor ne ide na puzu i da premijer predloži nove ministre ako ima većinu", kazao je Dragan Zelić iz Gonga kao vanjski član ovoga saborskog Odbora.
"I dalje je nejasno zašto on odbija predložiti nove ministre. Odluka o razrješenju koju je donio premijer prije ostavke ministara, a i tu su se pokazale rupe koje treba popuniti, stupila je na snagu 27. travnja, rok od 30 dana koji nama nije dobar, tražimo ministre odmah kako se ne bi dogodila uzurpacija vlasti, rekao bi da će novi ministri biti 25. svibnja, usred izbora. Važno je za ovu zemlju da i HDZ bude demokratski. Očito se nešto događa u HDZ-u kad se ne ide u nove izbore. Smatramo da se Ustavni sud mora oglasiti", poručio je Zelić. "Treba napomenuti da je predsjednik Ustavnog suda u utrci za novi mandat, i to je važna okolnostna koju javnost mora paziti", dodao je Zelić a prenio N1.
 

SDP-ova Peđu Grbina zanimalo je pitanje državnih tajnika i kako je Vlada zastupljena u Vijeću ministara u EU. Vlada u Vijeću treba biti zastupljena preko ministara, a ne preko državnih tajnika, kazao je Gardašević.

Državni tajnici nemaju legitimet kao ministri, oni nisu članovi Vlade, opetovali su stručnjaci. "Članovi Vlade zna se tko su", kazao je Palić: "Predsjednik Vlade, ministri i potpredsjednici ako postoje. Državni tajnici su nužno zlo, oni nemaju pune ovlasti".
"Ova situacija ne može trajati neograničeno dugo. Ustav nam je izrazito manjkav", kazala je Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci podsjetivši da "stručnjaci na to već jako dugo upozoravaju, ali sluha nema", prenosi N1. I ona je istaknula položaj državnih tajnika koji nije ministarski i to je protivno načelu parlamentarne demokracije jer nemaju legitimitet, a ne mogu ni zastupati RH u europskim institucijama.
"U predizbornoj smo situaciji kada je Sabor sam odlučio prestati zasjedati zbog lokalnih izbora želeći izbjeći zlo, a po meni čineći još veće zlo. Ustavni sud je već trebao dati svoje okvirno tumačenje roka i mislim da nije ispravno njihovo stajalište da ne smiju ništa reći. Dapače, ovdje trebaju rastumačiti ustavni rok", istaknula je Barić, kako javlja N1.
"Toliko ustavnih stručnjaka, a bojim se da nedostaje najvažnija katedra ustavnog prava u RH, a to je ona s Trga žrtava fašizma koju vodi Vladimir Šeks. Njima je razuman rok od jedne minute do četiri godine, odnosno dok ne skupe većinu i do tada će tvrditi da je riječ o razumnom roku", kazao je SDP-ov Arsen Bauk. "Izgleda da je i kolega Pupovac odlučio poslušati Brkića i ne pojaviti se. Iz HDZ-a ignoriraju Sabor, vidimo da nema ni Jandrokovića", upozorio je i iznio stav da rokove treba propisati.
"Bi li u skladu s Ustavom ministri koji su razriješeni trebali ostati na dužnosti kao tehnički ministri do imenovanja novih ministara kako ne bi nastao interregnum", zanimalo je Podolnjaka. Barić je na to podsjetila da Sabor još uvijek nije odabrao sve članove vanjskih saborskih odbora kazavši kako to pokazuje koliko je ovom tijelu stalo do mišljenja stručnjaka.
"Na vaše pitanje odgovora u našim zakonima nema, a prakse iz svijeta su različite. Gledano prema onome što imamo u našoj zakonskoj arhitekturi, premijer predlaže ministre i o njima glasa Sabor, no nije moguće da ministar bude netko ako nema povjerenje premijera. Smatram da bi se trebalo okrenuti prema onome kao što je bilo prošle godine s Vladom. Rupe su velike, smatram da su trebali imati tehničke ovlasti do izglasavanja novih", kazala je Barić.
"Normativno, nije određeno, ali smatram da bi trebali biti tehnički", kazao je i Bačić.
"Žao mi je što Odbori još nisu ustanovili prema Poslovniku da nemaju vanjske članove. Mislim da smo otvorili važna pitanja, žao mi je što nema nikoga iz redova HDZ-a, ali mislim da smo dobili danas niz važnih odgovora unatoč nizu ograda koje su iznijeli stručnjaci", ustvrdio je Podolnjak.
Mislim da smo danas čuli od ustavnih stručnjaka da je "razuman rok maksimalni rok od 30 dana u kojemu bi premijer trebao predložiti nove ministre i Sabor o njima odlučivati te da bi Ustavni sud bio obvezan reagirati ako bi se prolongirala ova situacija, kao i da je neodrživo na bilo koji rok ovo s državnim tajnicima jer oni nemaju demokratski legitimitet", pobrojao je Podolnjak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dobrovoljni mirovinski fondovi uz prinose donose i porezne olakšice te državna poticajna sredstva