Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
11. prosinca 2019.
Danas rasprava o opozivu

TAJNA (NE)USPJEHA Kako je Marić prešao put od favorita oporbe, preko mandatara do - nepoželjnog ministra

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2017. u 7:21 2017-05-03T07:21:14+02:00

Dok iz Mosta tvrde da je braneći Marića, Plenković zapravo branio nezakonitosti u Agrokoru, a iz HDZ-a da su mostovci tek iskoristili situaciju s Marićem da drugi put sruše zajedničku Vladu, ispada da je ministar financija u toj priči tek dobra izlika i jednima i drugima da ostvare svoje političke ciljeve

Sad imamo farmaceutsko-maloprodajnu Vladu, u kojoj su, umjesto Mostu i HDZ-u, najvažnije pozicije pripale izraelskoj Tevi i Todorićevom Agrokoru. Tako su, rezignirano i pomalo cinično, u siječnju 2016. godine pojedini HDZ-ovci u neslužbenim razgovorima komentirali formiranje nove Vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem, koji je na tu poziciju došao iz farmacetske kompanije Teve, a za svog je ministra imenovao Zdravka Marića koji je došao iz Agrokora. Prijetili su kako za takvu Vladu neće dići ruku i procjenjivali kako je to izrugivanje izbornoj volji naroda i da to neće izaći na dobro, niti dugo potrajati.

Naravno da su svi oni na kraju digli ruku za Oreškovićevu Vladu i Marića kao ministra financija. Dok su HDZ-ovci negodovali da dvije najvažnije dužnosti u Vladi preuzimaju nestranački ljudi, a Marić ni danas nije član HDZ-a, iz oporbe su stizale samo pohvale novom ministru financija, uz uvjeravanja da je to najbolji izbor koji HDZ može napraviti, pozivali su se na njegovu, po njihovim procjenama, uspješnu karijeru u Vladi Ive Sanadera i Jadranke Kosor na mjestu pomoćnika ministra financija i državnog tajnika u istom ministarstvu.

Neupitna stručnost

Upravo su ta dva radna mjesta, ono u dvije HDZ-ove Vlade i u Agrokoru, obilježili profesionalnu karijeru Zdravka Marića koji je kandidat za ministra financija postao i prije svoje 39. godine. Kako će vrijeme pokazati, i za njega i za HDZ-ovu Vladu puno značajnije bit će četiri godine provedene u Agrokoru. Prije ulaska u Vladu Marić je pet godina radio kao asistent na Ekonomskom institutu, od 2001. do 2006. godine.

lo1

S obzirom da ni u HDZ-u ni u oporbi nisu dovodili u pitanje njegovu stručnost, pojedini HDZ-ovci su ipak inzistirali na tome da bez jake političke karijere, uz samo te dvije, tri profesionalne reference, nitko samo tako ne može postati HDZ-ov ministar financija. No, Marić je ni pola godine kasnije, nakon pada Oreškovićeve Vlade, iako je još uvijek bio nestranački, postao i njihov mandatar. Iako su u neformalnim razgovorima negodovali i tvrdili da nijedna struja HDZ-a ne stoji iza njega, svi su oni stavili svoj potpis na tu kandidaturu.

HDZ-ov pokušaj stastavljanje Vlade, na čelu s Marićem, neslavno je propao prije gotovo godinu dana, ali unatoč negodovanju gotovo cijelog Mosta i dobrog dijela HDZ-a, Marić je ponovo bio jedini favorit za mjesto ministra financija i kod novog premijera Andreja Plenkovića. HDZ-ovci su to drugi put puno lakše prihvatili jer su u novoj podjeli karata dobili premijersku poziciju. Uz to, i gospodarski i proračunski pokazatelji bivali su sve bolji, pa je bilo lakše u javnosti zastupati i tvrdnju da je Marić najbolji odabir za ministra financija. Tada se činilo da su Most i HDZ iz drugog pokušaja složili puno čvršću konstrukciju. Međutim, već je porezna reforma koju je Marić predložio, a na koju je Most imao podosta primjedbi, sugerirala da bi Zdravko Marić opet mogao biti čovjek oko kojeg će se lomiti koplja.

Bez podrške Mosta

Ipak, uz malo popuštanja s obje strane Vlada je nastavila dalje, ali je već u siječnju bilo jasno da je nastavak po starom upitan u Agrokoru i da će se opet, koliko god su u početku to izbjegavala oba koalicijska partnera, priča vratiti na ministra financija. U početku su ga gotovo jednako branili i premijer i mostovci, koji su na zahtjeve iz oporbenog SDP-a za Marićevom ostavkom, poručivali da njih još nitko nije uvjerio da je ministar financija napravio nešto loše i da mora otići. Za to vrijeme Marić je uvjeravao javnost da stanje u Agrokoru nije loše, te da ta kompanija uredno plaća sve svoje obveze državi.

lo

Onda se početkom ožujka sve promijenilo, kreditori Agrokora, točnije ruska VTB banka optužili su Agrokor da je lažirao izvješća, a Vlada je brzopotezno krenula u izradu lex Agrokor, objašnjavajući, suprotno od svog ministra financija, da će se bez tog zakona zbog krize u Agrokoru urušiti cijelo gospodarstvo. Tada je valjda i Most odustao od Marića, iako je Vladi dao podršku za izglasavanje lex Agrokor. To je jedan od zadnjih akata koji su zajednički izglasali Most i HDZ, a samo dvadesetak dana kasnije mostovci su javno na sjednici Vlade demonstrirali da Marić nema njihovu podršku, a premijer je zbog toga srušio drugu Vladu HDZ-a i Mosta.

U čemu je tajna?

Iz Mosta uporno tvrde da je braneći Marića, Plenković zapravo odlučio braniti nezakonitosti u Agrokoru, a iz HDZ-a da su mostovci samo iskoristili situaciju s Marićem da zbog lokalnih izbora drugi put sruše zajedničku Vladu, ispada da je ministar financija u toj priči nevažan te da je tek dobra izlika i jednima i drugima da ostvare svoje političke ciljeve.

Ako i jest tako, nije malo za čovjeka koji nikada nije bio član nijedne stranke, koji u uvjetno rečeno matičnom HDZ-u gotovo da nema bazu, koji je školski, da ne kažemo štreberski, do 31. godine stigao do doktorata i druge pozicije u Ministarstvu financija, a do 40. radio u najvećoj domaćoj kompaniji, bio ministar financija u dvije Vlade, a jedna se raspala zbog njega. I njegovi podržavatelji i protivnici u HDZ-u, koji znaju kako stvari funkcioniraju u toj stranci, ovih se dana pitaju – u čemu je Marićeva tajna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.