Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Štrajk ide dalje

Sindikati odgovorili Plenkoviću: Idućeg utorka štrajkat će osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2019. u 14:08 2019-11-15T14:08:15+01:00

Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Plenkovića i Aladrovića.

ZAGREB - Sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu najavili su da će idućeg utorka štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji, što je će biti svojevrsni odgovor na zadnje izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića.

"U utorak, kada počinje novi ciklus, štrajk će biti frontalan u svim županijama, to je odgovor na zadnje poruke iz Vlade", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako će u ponedjeljak štrajkaši "biti tihi" iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje i svih žrtava Domovinskog rata.

"U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, i da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu, i zapalimo svijeću u zbornicama", kazao je Mihalinec.

Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Plenkovića i Aladrovića.

"Citirat ću kako on govori o obrazovanju i radu učitelja i nastavnika - 'trošak u koji ne treba ulagati', kaže Aladrović, a premijer 'od sljedećeg dana štrajka nećemo platiti više zaposlene u štrajku'. Ako neće platiti dane provedene u štrajku, šalju poruke učenicima, roditeljima, ministrici obrazovanja i cijeloj javnosti da je potpuno nevažna reforma obrazovanja", ustvrdio je Mihalinec.

Dvostruki trošak za državni proračun

Dodao je da premijer prijetnjama o neplaćanju štrajka i inzistiranjem da se nadoknade odrade, radi dvostruki trošak za državni proračun.

"Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja - znači li neplaćanje štrajka da se to ni ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj", zaključuje Mihalinec.

Objavili su i privremene rezultate odaziva na štrajk u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje danas štrajka 89 posto članova u srednjim školama, i 91 posto u osnovnim.

I dalje provode referendum među članstvom o pretposljednjoj ponudi Vlade, a dosadašnji rezultati govore da 97 posto zaposlenih u osnovnim školama i 96 posto u srednjim odbija tu ponudu.

Posljednju ponudu Vlade nisu uvrstili u referendum jer je smatraju lošijom od one prethodne.

Sindikati štrajkaju po cirkularnom modelu već 26. dan, čime je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.