Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Novi problemi

Plenković ostaje bez još jednog manjinca? Kajtazi traži distanciranje od Brkićeve izjave

Plenković ostaje bez još jednog manjinca? Kajtazi traži distanciranje od Brkićeve izjave
Plenković ostaje bez još jednog manjinca? Kajtazi traži distanciranje od Brkićeve izjave
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2017. u 10:37 2017-05-11T10:37:00+02:00

Istaknuo je kako je Klub nacionalnih manjina konstruktivan element i podrška u radu svake Vlade, a kao uvjet za to uvijek su tražili samo poštivanje važećeg Ustava i zakona

Zastupnik Kluba nacionalnih manjina Veljko Kajtazi ocijenio je u četvrtak kako je izjava zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića da manjine neće određivati sastav i smjer Vlade neprimjerena, te je zatražio da se Vlada i premijer Andrej Plenković jasno distanciraju od takvih izjava.

»Vlada i premijer Andrej Plenković moraju se jasno distancirati od spomenutih izjava jer izabranim zastupnicima u Hrvatskom saboru nitko ne može govoriti da ne mogu odlučivati o procesima kao i svi ostali zastupnici«, napisao je Kajtazi na svojoj Facebook stranici.

Istaknuo je kako je Klub nacionalnih manjina konstruktivan element i podrška u radu svake Vlada, a kao uvjet za to uvijek su tražili samo poštivanje važećeg Ustava i zakona.

Brkićeva izjava nije jedina neprimjerena izjava visokopozicioniranih političara u zadnje vrijeme, kaže Kajtazi, jer je i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov nedavno osporavao mogućnost da zastupnici manjina odlučuju jednakopravno kao i ostali.

»Takve izjave sve su češće otkad HDZ i Most ne mogu pronaći zajednički jezik u rješavanju problema koji se ne tiču nacionalnih manjina i na koje nacionalne manjine nemaju utjecaja. Vjerujem da sve izjave u tom smjeru imaju za cilj skrenuti fokus s gorućih problema u našoj državi«, navodi Kajtazi.

Nacionalne manjine u tom su kontekstu žrtva sukoba dviju velikih stranaka jer su njihovi otvoreni problemi zbog toga zapostavljeni, iako rješavanje problema manjina nije u sukobu s interesom većine.

»Vlada je u dosadašnjem radu pokazala da je spremna surađivati s nacionalnim manjinama i u tom pogledu, s naše strane, nema prepreka dok postoji međusobno uvažavanje«, poručuje Kajtazi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.