Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Disonantne izjave

Plenković: 'Sve ćemo dogovoriti u ustavnim rokovima', Petrov: 'Još nije sigurno da će Most i HDZ formirati vlast'

Foto Tomislav Miletic / PIXELL
Foto Tomislav Miletic / PIXELL
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2016. u 11:36 2016-09-23T11:36:00+02:00

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je izjavio da će njegova stranka u ustavnim rokovima s dovoljnim brojem potpisa otići na konzultacije kod Predsjednice Republike

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je ocijenio kako će pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine i vlade biti uspješno obavljeni u ustavnim rokovima, koji počinju teći u ponedjeljak nakon objave službenih rezultata izbora. 

Plenković je novinarima ispred HDZ-ove središnjice rekao kako pregovori idu dobro, a na njihov upit hoće li na prvim konzultacijama s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović idući tjedan imati dovoljno potpisa da dobije mandat za sastav vlade, odgovorio je: »Vidjet ćemo. To nije presudno, Imamo dovoljno vremena, jer će u ponedjeljak biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora i od tada počinju teći rokovi«.

Istaknuo je kako su svi dosadašnji razgovori bili u cilju da se identificiraju HDZ-ova i stajališta partnera te da sve ide dobro.

Upitan kako tumači nagađanja da će Most predstaviti i petnaestog člana njihovog saborskog kluba zastupnika te jača li to njihovu poziciju u pregovorima, Plenković je kazao kako je zadovoljan ako Most može dogovoriti poslijeizbornu suradnju, naglasivši da HDZ ne dira zastupnike iz drugih stranaka ili saborskih klubova.

»Sa 61 saborskim mandatom imamo uvjerljivu relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima i imamo još nekoliko spremnih zastupnika u Saboru koji će nas podržati. Što stabilnija parlamentarna većina, to stabilnija i učinkovitija vlada«, poručio je.

Novinare je zanimao i njegov komentar situacije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje studenti i dio profesora traže ostavku dekana Vlatka Previšića te najavljuju blokadu fakulteta, na što je Plenković rekao da prati situaciju te da bi volio da se ona primiri i omogući normalan rada fakulteta. »Postoji autonomija sveučilišta, postoji dekan, rektor i nadležni ministar. Kada dođe vrijeme, komentirat ćemo«, kazao je.

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je izjavio da će njegova stranka u ustavnim rokovima s dovoljnim brojem potpisa otići na konzultacije kod Predsjednice Republike.

»HDZ je dobio većinu i sada pregovara o budućoj parlamentarnoj većini i vladi. Sve će se odvijati u ustavnim rokovima«, poručio je.

Tko će formirati novu vlast u Hrvatskoj još se ne može sa sigurnošću reći no sigurno je da će Most u pregovorima koji su u tijeku do kraja inzistirati na traženim jamstvima, rekao je Božo Petrov u intervjuu za sarajevski »Dnevni avaz« od petka.

»Most i HDZ pregovaraju, ali još ne možemo konačno konstatirati niti to da će Most i HDZ formirati vlast. Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da smo naša jamstva javno predstavili i na njima inzistiramo, a to su demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, izmjena financiranja političkog sustava, proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, izmjene ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku«, kazao je Petrov.

Most će ustrajati na onome što smatra minimumom promjena koje je vlast dužna građanima Hrvatske, najavio je.

Petrov je ocijenio da je Most uvelike promijenio političku pozornicu u Hrvatskoj i dodao da je zbog toga sretan.

»Dokazali smo da postoje političari koji provode obećanja i vode se isključivo svojim načelima«, kazao je Petrov.

Mostu je iskustvo sudjelovanja u vladi Tihomira Oreškovića znatno promoglo jer sada točno znaju kako pregovarati i na čemu inzistirati, objasnio je.

Petro tvrdi da se Most sada može osloniti na stabilno biračko tijelo, temeljeno na zahtjevima građana za političkom opcijom okrenutom napretku gospodarstva i ostanku mladih u zemlji, a ne besmislenim raspravama koje samo potieču podjele u državi.

»Pozivamo sve one koji žele i spremni su raditi za boljitak Hrvatske da se pridruže Mostu«, poručio je Petrov.

Komentirajući stanje u regiji, čelnik Mosta je ocijenio potpuno bespotrebnom huškačku retoriku i političke provokacije jer to nije u interesu građana niti jedne države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.