Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
15. prosinca 2019.
Hrvatinu ističe mandat

Na pomolu neobična situacija: Na izvanredne izbore, ako do njih dođe, bez predsjednika DIP-a?

Foto Marko Lukunić / PIXSELL
Foto Marko Lukunić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2017. u 17:46 2017-04-29T17:46:46+02:00

Naime, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu njegov treći mandat istječe 21. srpnja. Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, pa bi prije eventualnog raspuštanja Sabora trebalo izabrati novog čelnika sudbene vlasti i izborne administracije u Hrvatskoj

ZAGREB Ne uspije li se formirati nova parlamentarna većina i bude li jedini izlaz u raspisivanju izvanrednih parlamentarnih izbora, to bi trebalo učiniti čim prije.

Naime, predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu njegov treći mandat istječe 21. srpnja. Predsjednik Vrhovnog suda po položaju je i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, pa bi prije eventualnog raspuštanja Sabora trebalo izabrati novog čelnika sudbene vlasti i izborne administracije u Hrvatskoj.

Ustav propisuje da predsjednika Vrhovnog suda, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, a to je Odbor za pravosuđe, na prijedlog predsjednice Republike bira i razrješuje Hrvatski sabor. Hrvatin je po treći put izabran 2013. godine, a pred predsjednikom Ivom Josipovićem prisegnuo je 21. srpnja.

Organizirati i provesti izbore bez prvog čovjeka Državnog izbornog povjerenstva je moguće, jer osim njega DIP ima još četiri potpredsjednika (dvojica od njih suci su Vrhovnoga suda, a dvojicu bira Sabor) i četiri člana, ali tako provedeni izbori vjerojatno bi dodatno narušili povjerenje i u izborni proces i u institucije.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić kazao nam je da u Odbor za sada nije pristigao prijedlog kandidata za budućeg predsjednika Vrhovnog suda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.