Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
13. prosinca 2019.
Ni btke ni rata

Kako je Plenković spasio šefa SDP-a: Davor Bernardić srlja iz podbačaja u podbačaj

Davor Bernardić, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Davor Bernardić, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2017. u 23:45 2017-05-06T23:45:00+02:00

U vrijeme kada je rasprava u Saboru bila na vrhuncu, Bernardić je bio na Pantovčaku, dok su HNS i HDZ samo telefonski bili u kontaktu s predsjednicom. Šef SDP-a opet je postupio kao da je šef neke manje stranke, a ne lider oporbe, komentirao je dio SDP-ovaca

SDP doista nema sreće: prošle godine kad se tražio opoziv Tomislava Karamarka, socijaldemokrati su uspjeli i Vlada je pala, ali nakon toga ipak nisu dobili i izbore; ovoga puta opet je SDP bio toliko blizu izglasavanja nepovjerenja Vladi kroz opoziv Zdravka Marića, a opet nije uspio jer HDZ je zadržao većinu i novih izbora vrlo vjerojatno neće biti.

Davor Bernardić kao predsjednik stranke koji nije uspio u svom naumu, međutim, ima niz problema ne samo sa svojim rejtingom u javnosti nego i u samoj stranci, gdje se na klubu zastupnika neprestano vode ratovi i jedva se donose odluke čak i tehničkog karaktera, kao što je pitanje da li držati kvorum HDZ-u pri izglasavanju novog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

U petak je naime sjednicu kluba demonstrativno napustio njegov bivši šef Igor Dragovan, nakon svađe s aktualnim predsjednikom Arsenom Baukom, a to je samo jedna od epizoda u klubu zastupnika koji cijelo vrijeme ne podržava vlastitog predsjednika stranke. Kod tih zastupnika smatra se da je ovaj novi podbačaj SDP-a tek jedan u nizu podbačaja novog predsjednika stranke.

Kiks do kiksa

Sve je počelo odmah po preuzimanju funkcije kad je Davor Bernardić pisao premijeru Andreju Plenkoviću i tada predsjedniku Sabora Boži Petrovu, želeći razvijati međustranački dijalog, a što je i u stranci i u javnosti doslovce ismijano jer Hrvatska nije u ratnom stanju i doista nema potrebe za nacionalnim konsenzusom, posebno ne u tom trenutku kad je vlada djelovala vrlo stabilno. Plenković i Petrov nikad mu nisu ni odgovorili, a onda je Bernardić učinio još jedan gaf i otišao na Pantovčak, na razgovore s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kako su mnogi tada rekli, »ničim izazvan«. On je objašnjavao da je išao jer je pristojno odgovoriti na poziv šefice države, no taj razgovor doista ga nigdje nije doveo.

Dragovan: ovako ćemo daleko dogurati

Igor Dragovan potvrdio nam je da je jučer napustio sjednicu kluba.
– Da, otišao sam nakon što mi je Arsen Bauk izrekao opomenu, za što ne vidim nijedan razlog, i prvi put nakon toliko godina rada. Ako će se opomenama zabranjivati izricanje mišljenja na klubu, nećemo daleko dogurati, rekao je Dragovan, koji se s Baukom sukobio jer je argumentirao da je SDP-ovo petljanje s Mostom na kraju dovelo do propasti inicijative o opozivu Zdravka Marića.

Potom se dogodilo da je, nakon blamaže s plagijatom ministra obrazovanja Pave Barišića, inicijativu za njegov opoziv pokrenuo HNS, a ne SDP, koji se nećkao, pa zakasnio. Cijelo vrijeme SDP je paralelno pokušavao udarati ritam, i nametati »svoje« teme o minimalnoj plaći i slično, ali to se jednostavno nije hvatalo. U međuvremenu je izbio slučaj Agrokor, pri čemu je SDP opet kaskao, a odgovor na krizu bilo je osnivanje SOS telefona, što je opet izazvalo porugu u javnosti. Također, Bernardić je ostao bez koalicijske podrške HNS-a i IDS-a, te je platformu za »Dobro društvo« potpisao sa HSS-om i HSU-om, te marginalnom strankom Ive Josipovića i Laburistima koji su skoro nestali.

Mršić poželjniji

I na koncu, sada, SDP je krenuo u opoziv ministra Marića, u kojem nije uspio – doduše, ponašanje Tomislava Sauche pritom je epska izdaja mimo utjecaja Bernardića ili bilo koga drugoga u SDP-u – ali nikome nije jasno zašto je SDP uopće krenuo u opoziv Marića, a ne i premijera Andreja Plenkovića povodom afere Agrokor i činjenice da je Vlada ostala bez dijela ministara.

U ovom trenutku, na stolu je opet HNS-ova inicijativa o opozivu Plenkovića, a krive procjene nekih od SDP-ovaca, primjerice Peđe Grbina, koji je mislio da opozov premijera treba čuvati u rezervi za naredne mjesece, sada rezultiraju time da opet HNS vodi igru, dok SDP opet igra drugorazrednu ulogu.

I u petak popodne popodne, u vrijeme kada je rasprava u Saboru bila na vrhuncu, Bernardić je bio na Pantovčaku, dok su HNS i HDZ samo telefonski bili u kontaktu s predsjednicom. Šef SDP-a opet je postupio kao da je šef neke manje stranke, a ne lider oporbe, komentirao je dio SDP-ovaca.

Nakon obraćanja predsjednice i zbivanja u Saboru, jasno je da novih izbora zasad neće biti. No, da ih je bilo, dio SDP-a želio bi da kandidat za premijera uopće ne bude aktualni šef stranke nego – Zvonimir Mršić, donedavni direktor Podravke.

 Hajdaš otvoreno

Čan Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić je čak otvoreno to i rekao, na upit novinara bi li Zvonimir Mršić bio bolji kandidat za premijera od Bernardića, odgovorio je:

– O kandidatu za premijera odlučit će stranačka tijela, imamo predsjednika koji ima određene mogućnosti da bude naš kandidat za premijera, ali ne trebamo isključiti i druge opcije, pustit ćemo vremenu. Neće biti ista pozicija Bernardića danas, za četiri mjeseca ili godinu dana. O svemu ćemo razgovarati – rekao je Hajdaš Dončić.

Naime, gotovo pola Predsjedništva, kako se čini, podržalo bi taj prijedlog i neki su čak već Bernardiću to i rekli. Time bi SDP ponovio situaciju iz 2007. godine, kad je šef stranke bio Zoran Milanović, a kandidat za premijera Ljubo Jurčić, što je bilo neuspješno. A zapravo, pozadina priče je da bi to zapravo bio način da se Beru natjera da i stranku prepusti Mršiću, kojeg se smatra uspješnim tehnomenadžerom, a dovoljno je dugo u stranci da bude prihvatljiv velikoj većini.

Evo, Bernardić ima na koncu ipak bar malo sreće: novih izbora za Sabor neće biti, pa SDP ne traži novog kandidata za premijera. Tako, iako mu glavna inicijativa, ona za opoziv Marića nije uspjela, Bernardić zasad opstaje u stranci. No, kako javnost gleda na niz dosadašnjih gafova, pokazat će budućnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.