Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
17. siječnja 2020.
Razminiranje

Inovativnu hrvatsku aplikaciju minefields.info nagradio Ženevski globalni centar za sigurnosnu politiku

Foto Screenshot
Foto Screenshot
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2019. u 16:02 2019-11-22T16:02:11+01:00

ZAGREB Hrvatski inovatori Ivan Martinić i Igor Božić dobitnici su prestižne godišnje nagrade za najbolju inovaciju u području sigurnosti Ženevskog globalnog centra za sigurnosnu politiku (GCSP), vodećeg svjetskog centra za inovacije u sigurnosnim politikama, priopćila je u petak Stalna misija RH pri UN-u u Ženevi.

S aplikacijom "minefields.info", hrvatski inovatori iz zagrebačke tvrtke Bounty d.o.o. osvojili su prvo mjesto od ukupno 198 projekata.

Aplikacija zvučno upozorava korisnike na postojanje minskih polja u krugu od 50 metara, a intenzitet zvuka raste ukoliko se osoba približi minskom polju od mina. Njena posebnost je da korisnici ne moraju nužno biti povezani na podatkovnu mrežu.

Aplikacija je u stopostotnoj funkciji u Hrvatskoj i Kolumbiji te je dosad koristi tisuće korisnika i zaslužna je za spašavanje stotine života. U Kolumbiji je od 1990-ih od mina poginulo ili ranjeno oko 12 tisuća ljudi.

Dodjela nagrade održala se u srijedu u Ženevi. Ocjenjivačko vijeće činili su ugledni vodeći ljudi iz svijeta sigurnosti, među kojima i umirovljeni zapovjednik švicarskih oružanih snaga André Blattmann.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.