Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
14. prosinca 2019.
Muke za Bernardića

Desetak SDP-ovaca van kontrole: 'Nedolazak na glasanje bi bio kao da Messi ne dođe na El Clasico'

Foto NL / PIXSELL
Foto NL / PIXSELL
Autor: ,
Objavljeno: 3. svibanj 2017. u 8:56 2017-05-03T08:56:00+02:00

Nema ispričnica za glasovanje u četvrtak. Svi članovi SDP-a moraju biti tamo. Za mene je nezamislivo da netko ne dođe. To je kao da pitate Lea Messija hoće li istrčati protiv Real Madrida kad se igra El Clasico. To bi politički bilo neoprostivo, kaže Gordan Maras

Problem za vrh SDP-a po novome su i vlastiti zastupnici, nakon što je Milanka Opačić jučer potvrdila da dio SDP-ovaca neće glasati suzdržano o opozivu Boži Petrova, nego – protiv, a što je suprotno ranijem dogovoru na stranačkim tijelima.

– Mi smo imali dvije sjednice Kluba i odlučili smo da svatko glasa po svojoj savjesti i jedan dio će glasati protiv Petrova. To je osoba zbog koje nam je oduzela mogućnost da nastavimo sa svojim projektima. Ucjenjivao nas je oko datuma izbora što nije nevažno. Moj glas zbog toga ne može dobiti, rekla je Opačić.

– Ja sam zadnja koja bi HDZ-u držala ljestve, što su meni radili zadnjih 26 godina. Ne mogu trpjeti da oni koji žele biti moralna vertikala, a to naprosto nisu, da i dalje urušavaju ono što mi stvaramo. Dva puta izbori u 18 mjeseci, to nije odgovorno prema državi. Oni očito samo imaju rušilačku energiju, a ja se s tim ne mogu složiti – zaključila je Opačić. Neki zastupnici bliski njoj poručuju da je Bernardić, kako bi kupio mir u stranci, jučer ujutro na klubu lagao jer je najprije govorio da će SDP o Petrovu glasati suzdržano, a onda je promijenio ploču i kazao da takvo što nikad nije izgovorio.

SDP-ov klub: Obavezno doći na glasanje

Na jučerašnjoj sjednici Kluba zastupnika SDP-a zaključeno je da je dolazak na raspravu kao i glasanje o opozivu ministra financija Zdravka Marića obavezno, ali i da opoziv predsjednika Sabora Bože Petrova trenutno nije tema »te će se odluka o podržavanju njegove smjene donijeti naknadno«. Klub zastupnika pokrenut će i postupak prikupljanja potpisa za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić te se pokreće postupak opoziva trojice potpredsjednika.

No, sve to nije mu dovoljno da odobrovolji svoje oponente u stranci. Naime, prema najavama dijela zastupnika bliskih ovakvom stavu Milanke Opačić, a kakvih je najmanje desetak u klubu SDP-a, moguće je da dio SDP-ovaca suprotstavljenih Davoru Bernardiću još više opstruira šefa vlastite stranke te da naprosto ne dođe ni na glasanje o opozivu Zdravka Marića, koje će se održati u četvrtak ujutro.

Na takve najave Hajdaš Dončić oštro reagira.

– Možemo govoriti o svom SDP-u ili o Bernardiću štogod hoćemo, ali to bi bila sramota ako naši zastupnici ne bi došli glasati za našu inicijativu o opozivu Marića. Takvi, koji misle spašavati samo svoje saborske beneficije, više ne bi smjeli ostati članovi SDP-a, kaže Hajdaš Dončić.

– Nije nam sad Božo Petrov tema, nego Zdravko Marić, pa uostalom ako dobijemo većinu za smjenu Marića, i vlada pada. Tada je Petrov u drugom planu, jer su izbori izvjesni, pa onda zaista ne vidim zašto bi netko u SDP-u zbog stava o Petrovu odbio glasati o Mariću, kaže Hajdaš Dončić.

Jutros je mogućnost nepojavljivanja dijela SDP-ovaca na glasovanju o Mariću komentirao i Gordan Maras.

- Nema ispričnica za glasovanje u četvrtak. Svi članovi SDP-a moraju biti tamo. Za mene je nezamislivo da netko ne dođe. To je kao da pitate Lea Messija hoće li istrčati protiv Real Madrida kad se igra El Clasico. To bi politički bilo neoprostivo, kaže Gordan Maras.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.