Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 2n
Sutra: 2° 2° 2n
12. prosinca 2019.
Predsjednik SDP-a

Bernardić: Nema koalicije s Mostom, Brkić vraća Hrvatsku u prošlost

Davor Bernardić na svečanoj akademiji povodom obilježavanja pobjede nad fašizmom, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Davor Bernardić na svečanoj akademiji povodom obilježavanja pobjede nad fašizmom, Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. svibanj 2017. u 14:26 2017-05-09T14:26:40+02:00

Naše manjine su naše bogatstvo i potpuno je neprihvatljiva izjava drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića da su manjine praktično građani drugog reda«, rekao je Bernardić 

ZAGREB Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je ocijenio neprihvatljivom izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je dan ranije rekao da potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav Vlade te da je ovo hrvatska država u kojoj uz nacionalne manjine, koji imaju Ustavom zajamčena prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati.

»Naše manjine su naše bogatstvo i potpuno je neprihvatljiva izjava drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića da su manjine praktično građani drugog reda«, rekao je Bernardić novinarima nakon svečane akademije održane u KD Vatroslav Lisinski u povodu obilježavanja pobjede nad fašizmom, oslobođenja Zagreba i Dana Europe.

Bernardić je dodao kako je mislio da u Hrvatskoj takve stvari više neće biti moguće, a drži da je na predstavnicima manjina da odluče hoće li i dalje podržavati takvu vladu, odnosno takav HDZ koji, dodao je »očito može promijeniti predsjednika, ali ne može promijeniti ćud«.

Predstavnici manjina, smatra Bernardić, moraju objasniti svojim biračima i narodu zašto podržavaju HDZ čiji drugi čovjek svojom izjavom »vraća Hrvatsku u prošlost» i ukazuje na to da svi u Hrvatskoj nisu jednakopravni.

Upitan što očekuje da premijer poduzme nakon takve izjave, Bernardić je rekao da je to potpuno neprihvatljivo i ne može se tolerirati ni dijeliti hrvatske građane na domaće i goste.

Bernardić je odogovrio novinarima i da su u slučaju novih parlamentarnih izbora spremni na koaliciju te da su već razgovarali s koalicijskim i potencijalnim partnerima.

Dodao je da su na Glavnom odboru donijeli odluku o koaliciji s HSS-om i HSU-om i najavio da će razgovarati i s ostalim partnerima.

S HNS-om će, dodao je, razgovarati kao bivšim partnerom u Narodnoj, odnosno Kukuriku koaliciji.

Upitan jesu li razgovarali i s Mostom Bernardić je rekao da »u ovom trenutku i agoniji koju su ostavili HDZ i Most, koalicije s Mostom nema«, a što će biti nakon izbora »o-tom-potom«.

»Hrvatska nakon godinu i pol dana nema vlada, izgubila je puno vremena i mladih ljudi koji su otišli van granica«, zaključio je Bernardić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.