Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Novi lom

BOŽO PETROV PODNIO OSTAVKU Sjednica se nastavlja sutra, čeka se što će reći Odbor za Ustav

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor: ,
Objavljeno: 4. svibanj 2017. u 14:14 2017-05-04T14:14:00+02:00

Podnosim ostavku na dužnost predsjednika Sabora. Zbog ranije navedenog ne mogu više obnašati ovu časnu dužnost i jedino rješenje je raspisivanje parlamentarnih izbora. Hvala na suradnji, rekao je Božo Petrov

Predsjednik Sabora Božo Petrov podnio je ostavku na mjesto šefa parlamenta.

"Krizu je izazvao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković štiteći ministra za kojeg je jasno da je u sukobu interesa.

Plenković je stao u zaštitu svega  što se događalo u Agrokoru a što je izazvalo potres u Hrvatskoj.

Plenković nema legitimitet da vodi državu. Glasovanje o ministru Mariću je jedan od najtužnijih dana u Saboru. Otvara se pitanje korištenja institucija za političke interese i pitanje pritisaka. Podnosim ostavku na dužnost predsjednika Sabora. Zbog ranije navedenog ne mogu više obnašati ovu časnu dužnost i jedino rješenje je raspisivanje parlamentarnih izbora. Hvala na suradnji, rekao je Božo Petrov.

Hrvatski sabor završio je u četvrtak poslijepodne s radom, nakon što je svih deset prijavljenih zastupničkih klubova odustalo od rasprave može li potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) nastaviti voditi sjednicu nakon što je Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, a sjednica se nastavlja u petak nakon što Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade tumačenje je li Reiner ispravno postupio.

Nema smisla nastaviti sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dade svoje mišljenje, rekao je Mostov Robert Podolnjak.

Oporba, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Reiner je ustrajao u tumačenju da Sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

Saborski veteran Vladimir Šeks (HDZ) dao je za pravo Reineru. Saborskim je novinarima tumačio da u Poslovniku postoji odredba da predsjednika Sabora, ako je spriječen, mijenja potpredsjednik izabran iz parlamentrane većine.

»Tri su potpredsjednika birana iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kad su birani«, rekao je Šeks i ustvrdio kako je sasvim legitimno da jedan od te trojice privremeno zasjedne u predsjedničku stolicu.

Zanimljivo će u petak ujutro biti vidjeti stajalište Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav s obzirom da u njemu većinu čine SDP i sada oporbeni Most.
Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sazvana je za 10 sati, a nastavak sjednice za 11 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.