Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
7. prosinca 2019.
Trend

Ludi za pločama: Bowiejev "Black Star" apsolutni hit godine

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 4. siječanj 2017. u 21:02 2017-01-04T21:02:10+01:00

Tijekom prošle godine ljubitelji glazbe u Velikoj Britaniji kupili su više od 3,2 milijuna vinilnih ploča, što je najviše od 1991. godine i povećanje od 53 posto u odnosu na 2015. godinu, a porast interesa zamjetan je i u Hrvatskoj

 Trend porasta prodaje gramofonskih ploča u Velikoj Britaniji nastavljen je i tijekom 2016. godine te je dosegnuo najveću razinu u posljednjih 25 godina – izvijestila je Britanska fonografska industrija (BPI). Tijekom prošle godine ljubitelji glazbe na Otoku kupili su više od 3,2 milijuna vinilnih ploča, što je najviše od 1991. godine (kada je najprodavaniji album bio »Stars« grupe Simply Red) i povećanje od 53 posto u odnosu na 2015. godinu u kojoj je najtraženiji vinil bio Adelein »25«. Najveća je bila potražnja bila za pločama britanske rock ikone Davida Bowieja, čijih je pet albuma nakon pjevačeve smrti u siječnju prošle godine uvršteno na popis Top 30 vinilnih izdanja. Njegov zadnji album »Blackstar« koji je u prodaju pušten samo dva dana prije njegove smrti, najprodavanije je vinilno izdanje 2016. godine u Velikoj Britaniji.

Glazbeni ekosustav

BFI je objavio i podatak po kojemu je ovo deveta godina zaredom u kojoj se bilježi povećanje kupnje gramofonskih ploča, podsjećajući da je još 2007. godine zabilježena prodaja od samo 200.000 primjeraka vinila te se tada činilo da glazbena publika za njih nema interesa.

Tijekom 2016. svaki od najmanje 30 albuma prodan je u više od 10.000 primjeraka, u odnosu na 10 albuma koji su toliku nakladu dosegnuli u 2015. godini.

– Vjerujemo da ovi podaci govore o dolasku obećavajućeg novog razdoblja za glazbu te da će u novome starom trendu uživati svi – fanovi, glazbenici, a i glazbeni ekosustav, kazao je Geoff Taylor, izvršni direktor BFI-ja i Brit Awardsa.

U 2015. godini u Velikoj Britaniji prodano je 2,1 milijuna ploča što je 700.000 više nego u 2014. godini, dok ih je primjerice 2007. prodano tek 205 tisuća. Istovremeno, prodaja CD-a i downloadi albuma opadaju. Iz BPI-ja to objašnjavaju činjenicom da sve veći broj mladih koji su odrasli na digitalnoj tehnologiji glazbu istovremeno sluša na više različitih načina među kojima ni jedan nije dominantan.

Na drugom mjestu najprodavanijih vinila u Velikoj Britaniji u 2016. godini nalazi se »Back To Black« pokojne Amy Winehouse, prvotno objavljen prije deset godina. U prošloj godini album je u vinilnom izdanju prodan u 35.500 primjeraka. Slijedi ga soundtrack filma »Čuvari galaksije« – »Guardians Of The Galaxy - Awesome Mix 1«, dok je na četvrtom mjestu prošle godine objavljeni album grupe Radiohead »A Moon Shaped Pool«. Na petom se mjestu našao album grupe Fleetwood Mac »Rumours«, na šestom album »The Stone Roses« grupe Stone Roses, a na sedmom »Legend« Boba Marleyja & The Wailersa. Osmi je »Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band« slavnih The Beatlesa, a deveto je mjesto osigurao još jedan prošle godine prerano preminuli glazbenik, Prince s albumom »Purple Rain«. Top 10 najprodavanijih vinila zaokružuje »Nevermind« kultne američke grupe Nirvana, reizdanje albuma iz 1991. godine.

Porast i u Hrvatskoj

Album Davida Bowieja »Blackstar« i u našoj je zemlji lani bio najprodavaniji album, kad su u pitanju strana izdanja. Podaci o prodaji vinilnih izdanja još nisu objavljeni, ali je poznato da je prodaja ploča u 2015. porasla za 39,5 posto u odnosu na godinu ranije. U 2014. godini prodaja ploča u Lijepoj Našoj ostvarila je rast od 24,2 posto u odnosu na 2013. godinu.

Iako kažu kako kod nas trendovi uvijek kasne, naši su prodavači ploča zadovoljni prodajom vinila. Marko Španjol iz riječkog Croatia Records music shopa otkriva nam tako kako je pomak zamjetan te se uz dugogodišnje diskofile koji vinile kupuju godinama, vidi i povećan broj novih kupaca vinilnih izdanja.

– Osim toga, sve je više i više novih izdanja te proizvodnja vinila sve više raste. Što se tiče najprodavanijeg vinilnog albuma u Velikoj Britaniji, Bowiejevog »Blackstara«, on je bio tražen i kod nas, posebno u početku godine. Domaći su albumi na vinilu isto dosta traženi. Primjerice, jako su traženi vinili Bareta i Majki, a rasprodan je i »Dnevnik jedne ljubavi« Josipe Lisac. Dobro prolaze izdanja Croatia Recordsa, npr. reizdanja Bijelog dugmeta, kao i albumi EKV-a, Zdenke Kovačiček, YU grupe, Pekinške patke itd. Traženo je bilo i reizdanje poznatog albuma »Naši dani« Grupe 220 iz 2012. godine, rekao je Španjol dodavši kako od novih izdanja dobro idu reizdanje albuma »Vrijeme je da se krene« grupe Majke, album Zoran Čalić Banda »U moru i plamenu«, a odlično je prošao i »Matija svira Arsena« Matije Dedića.

Kolekcionari

I u Dallas Music Shopu zamjetan je osjetan porast u prodaji vinilnih izdanja. I tamo, kažu, osim starih kolekcionara zamjećuju određeni »hype« za pločama među mlađom publikom. Osim ploča, zanimljivo je, traženi su i gramofoni i sva »dodatna oprema« koja ide uz njih. Što se tiče izdanja, prošla je godina svakako bila u znaku pokojnog Davida Bowieja i njegovog albuma »Blackstar«, a u »top 5« najtraženijih vinila ušli su i novi albumi pokojnog Leonarda Cohena te grupa Iron Maiden, Metallice i Rolling Stonesa.

S druge strane, u Sjedinjenim Američkim Državama je 2015. godine prodano 11,92 milijuna primjeraka vinila, a godinu dana ranije 9,19 milijuna. Kakva je situacija bila prošle godine, još nije poznato iako prema podacima objavljenima jesenas, situacija nije bila najbolja. Iako je zadnjih deset godina prodaja ploča u SAD-u rasla, prodaja LP-a i EP-a u prvoj polovici 2016. godine pala je za 9 posto. Prodaja fizičkih izdanja nosača zvuka općenito u SAD-u je u prvih 6 mjeseci prošle godine pala za 12 posto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.