Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
28. veljače 2020.
HNK Ivan pl. Zajc

Promjena na čelu Opere riječkog HNK-a: Kalle Kuusava umjesto Petra Kovačića

 Kalle Kuusava
Kalle Kuusava
Autor:
Objavljeno: 22. listopad 2019. u 16:06 2019-10-22T16:06:37+02:00

Kazališno vijeće HNK Ivana pl. Zajca na svojoj je sjednici održanoj 17. listopada 2019. prihvatilo prijedlog Petra Kovačića za sporazumnim prekidom ugovora o radu na radno mjesto ravnatelja Opere koji stupa  na snagu 30. studenoga 2019, priopćeno je iz Kazališta.

"Svoj prijedlog za raskidom ugovora Petar Kovačić, poznati riječki i hrvatski violončelist, obrazložio je osobnim razlozima odnosno željom za povratkom svom osobnom umjetničkom pozivu glazbenika kojem se namjerava prioritetno posvetiti, a koji je zbog obavljanja ravnateljskih zadaća bio sve više zapostavljen.

Na istoj su sjednici članovi Kazališnog vijeća prihvatili prijedlog Intendanta odnosno donijeli odluku o imenovanju Kallea Kuusave novim ravnateljem Opere HNK Ivana pl. Zajca čiji mandat počinje 1. prosinca 2019.

 Kalle Kuusava dirigent je opernog i simfonijskog repertoara, pobjednik Europskog dirigentskog natjecanja u Oslu 2013., laureat Natjecanja „Evgeny Svetlanov” u Parizu 2014. godine. Njegovi dosadašnji angažmani uključuju, između ostaloga, dirigiranje operama „Madama Butterfly” i „Otmica iz Saraja” na Savonlinna Opera Festivalu, debije s Finskom nacionalnom operom, Simfonijskim orkestrom Finskog radija, Kraljevskom filharmonijom iz Stockholma, Ruskom filharmonijom, Baletom Monte Carla, također i „Traviatom” u Theater an der Wien, „Carmen” u Norveškoj operi u Oslu te „Sluškinjom Pskova” u Mariinsky kazalištu u St. Petersburgu.

Asistirao je hvaljenim dirigentima kao što su Jukka-Pekka Saraste, Hannu Lintu, Fabien Gabel, Tomáš Hanus, Xian Zhang i Antonino Fogliani.
Rođen je 1983. u Lahtiju, u Finskoj. Diplomirao je klavir i komornu glazbu na Sibelius akademiji u klasi Ilma Rante. Sudjelovao je na majstorskim radionicama dirigenata Jorme Panule i Atsa Almile. Dirigiranje je diplomirao na Norveškoj muzičkoj akademiji u Oslu gdje je studirao u klasi Jukke-Pekke Sarastea i Olea Kristiana Ruuda.

Više o maestru Kuusavi i njegovoj umjetničkoj karijeri možete pronaći na njegovoj web stranici: www.kallekuusava.com

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.