Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Zlu ne trebalo Denisa Romca

Komentar Plenković bi radije žrtvovao Vladu, nego "otvorio" Agrokor

Andrej Plenković. REUTERS
Andrej Plenković. REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2017. u 17:47 2017-04-28T17:47:00+02:00

Apostol političke stabilnosti, kako je u brojnim prilikama glavni prioritet svoje Vlade definirao sam Plenković, preko noći se tako prometnuo u aktera političke nestabilnosti

Iako se moglo očekivati da će Most nakon eventualnog neuspjeha na lokalnim izborima sam pobjeći iz Vlade ne bi li politički preživio, premijer Andrej Plenković sa zapanjujućom je hladnokrvnošću sam najurio Most iz Vlade. Naloživši tajnici da napiše odluku o razrješenju trojice neposlušnih Mostovih ministara koji nisu podržali Zdravka Marića, Plenković je povukao jedini mogući potez, ali i potez bez presedana.

Na Mostovu nepredvidljivost i nepouzdanost Plenković je odgovorio vlastitom nepredvidljivošću. Premda su dosad mostovci bili ti koji su stalnim oponiranjem i neposluhom percipirani kao glavni troublemakeri u redovima vladajućih, zaglavni kamen koji je urušio HDZ-ovu i Mostovu trošnu građevinu naposljetku je izvukao HDZ, matiravši Božu Petrova i družinu.

Iako je u javnosti pokušavao ostaviti dojam da kontrolira situaciju, Plenkoviću se posljednjih tjedana previše toga nakupilo. Agrokor, sa svojim tajnama i umreženošću s HDZ-ovim strukturama, očito je, sudeći po obrani Marića po svaku cijenu, postao Plenkovićeva crvena linija koju je spreman braniti čak i po cijenu pada vlade. Taj podatak govori puno o Agrokoru, ali još više o HDZ-u.

Apostol političke stabilnosti, kako je u brojnim prilikama glavni prioritet svoje Vlade definirao sam Plenković, preko noći se tako prometnuo u aktera političke nestabilnosti, bez obzira na to hoće li se ova drama koju je Plenković zakuhao završiti uspješnim preslagivanjem vladajuće koalicije, što je vjerojatnije, ili još jednim prijevremenim izborima, drugim u manje od godinu dana.

Od anemičnog političara koji u dosadašnjem mandatu nije povukao nijedan istinski državnički potez, razočaravši one koji su u njemu vidjeli velikog reformatora i političara koji će vratiti HDZ u politički centar, Plenković je odjednom odlučio napraviti ono što nitko od njega nije očekivao, a još manje predvidio.

Situacija za Plenkovića još je drastičnija ako znamo da će HDZ i ovog puta, u slučaju raspisivanja izvanrednih izbora, ponovno morati preuzeti odgovornost za novi krug političke neizvjesnosti.

HDZ, dakle, dvaput zaredom ruši vlastitu vladu, a iako mu prvi put birači to nisu zamjerili, pitanje je bi li ponovno bili tako blagonakloni, pogotovo što je Plenković svoju dosadašnju suradnju s Mostom opravdavao kao nužnost nakon turbulentne i nestabilne 2016. godine.

Vjerojatno nikad nećemo saznati je li se Plenković odlučio na ovaj potez pod dojmom sličnog koraka britanske premijerke Therese May, koja je prije desetak dana najavila izvanredne parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, ali su posljedice te odluke za glavnu opozicijsku stranku i u jednoj i u drugoj zemlji slične. Izvanredni izbori što ih priziva šef SDP-a Davor Bernardić, kada bi ih i bilo, ne bi mogli doći u gorem trenutku za Bernardićeve socijaldemokrate. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.