Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
19. siječnja 2020.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

SDP treba ići sam na izbore

Arhiva NL
Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2017. u 17:08 2017-11-15T17:08:39+01:00

Da SDP nije bio tako velikodušan, HNS možda ne bi ni bio parlamentarna stranka. Ovako su osvojili devet zastupnika, od čega je sada njih pet u koaliciji s HDZ-om, iako su prije izbora potpisali da s tom strankom nikada neće koalirati. Ali su na kraju ipak spasili i HDZ i Plenkovića.

Izostanak petero zastupnika HSS-a s glasovanja o opozivu Vlade ponovo je u prvi plan stavio odnose između oporbenih stranaka. Već po drugi put u godinu dana HSS je na čudan način iskočio iz oporbene šeme. Prvi put odmah nakon izbora, kada su dali potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje Vlade.

Ovaj je slučaj još jednom naglasio loša iskustva koja SDP ima sa svojim koalicijskim partnerima kojima omogući ulazak u Sabor. Dovoljno je samo vidjeti što se SDP-u dogodilo na ovim izborima. Na zajedničkim je listama na kraju dopustio HNS-u da osvoji čak devet saborskih mandata. Narodnjaci su prije prošlogodišnjih izbora na političkom tržištu vrijedili manje od dva posto, što pak znači da u slučaju samostalnog izlaska ne bi osvojili ni jedan saborski mandat. Osim u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje bi možda ušićarili jedan, a ako bi baš bilo sreće dva mandata. I to je to. Da SDP nije bio tako velikodušan, HNS možda ne bi ni bio parlamentarna stranka. Ovako su osvojili devet zastupnika, od čega je sada njih pet u koaliciji s HDZ-om, iako su prije izbora potpisali da s tom strankom nikada neće koalirati. Ali su na kraju ipak spasili i HDZ i Plenkovića.

Nisu, međutim, narodnjaci jedini koji su u Sabor ušli zahvaljujući SDP-u, da bi potom promijenili stranu i sklonili se pod skute HDZ-a. HSU je također bio dio SDP-ove predizborne koalicije, što mu je omogućilo da osvoji dva saborska mandata. Međutim, jedan od njegovih zastupnika, Kažimir Varda, brzo je napustio HSU, prešao u HDZ-ovu vladajuću koaliciju te potom osnovao svoju umirovljeničku stranku. HSU i na izbore u Gradu Zagrebu izlazi zajedno sa SDP-om, a potom uredno promijeni stranu i počne surađivati s Milanom Bandićem. U Zagrebu je ovo ipak manje značajno, budući da tamo gotovo svi na ovaj ili onaj način surađuju s vječnim gradonačelnikom, ali ovo u Saboru ipak previše strši.

Naravno, SDP-ovo je ponašanje bilo razborito. Tih nekoliko postotaka koje su donijeli HNS i HSU moglo je lako biti prevaga na izborima u rujnu prošle godine. Ispalo je pak da je HDZ pobijedio i da je više od pola narodnjaka i umirovljenika promijenilo stranu. Tim više što je SDP izbore 2003. i 2007. dijelom izgubio i zbog toga jer je na njih išao samostalno. Baš kao i HNS, koji je tada bio pristojna stranka koja može sama prijeći prag. Ali ovo što se sada dogodilo, ipak bi trebalo biti previše čak i za dobrohotni SDP. Biti tako odrađen ipak zaslužuje promjenu ponašanja. Stoga zapravo ne bi uopće možda bilo loše da na sljedeće izbore SDP izađe samostalno.

Čak i pod ovakvim pravilima koja dopuštaju predizborne koalicije socijaldemokrati bi mogli osvojiti dovoljno zastupnika da tek nakon izbora stvaraju koalicije i eventualno formiraju Vladu. Jer sve što je na lijevom centru ili centru ionako nema kuda. GLAS je preslab i samostalnim izlaskom ne može napraviti ništa. HSS je nešto jači, ali pitanje je na što će ova stranka sličiti za tri godine. IDS će ionako ići sam, a krajnja ljevica previše prezire SDP da bi uopće razgovarala o bilo kakvoj suradnji. Naravno, preduvjet svega bilo bi to da SDP postane stranka koja može uvjeriti birače da su oni jedina autentična oporba. I to predstavlja najveći, ali ne i nepremostivi problem u ovoj konstrukciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.