Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Komentar Zlatka Crnčeca

Most će pokušati zamijeniti HDZ

Odlazak u oporbu daje veliku priliku Mostu - Božo Petrov / Foto REUTERS
Odlazak u oporbu daje veliku priliku Mostu - Božo Petrov / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 8. svibanj 2017. u 16:51 2017-05-08T16:51:57+02:00

Za Most više neće biti sredine. Ili će na sljedećim parlamentarnim izborima dobiti preko 20 posto glasova, ili će propasti. Jer birači protestne opcije mijenjaju kao čarape

Nakon što su njegovi ministri naglavačke izbačeni kroz vrata HDZ-ove Vlade, moglo bi se lako dogoditi da Most kroz prozor uđe, ne natrag na zapadnu stranu Markova trga, već u HDZ-ov politički prostor. O tome se kao realnoj mogućnosti počelo naveliko govoriti među onima koji prate i analiziraju politiku, a posebno nakon zadnjih događanja u Saboru. Jedna od stvari koje će biti definitivno potrebno pratiti u sljedećih godinu-dvije bit će je li Most spreman, i želi li to uopće, izgurati HDZ iz desnog centra kojim ova stranka dominira već 27 godina.

Takav ishod nije nemoguć, ali on će ovisiti o puno faktora – kako o onima izvan domašaja stranke Bože Petrova, tako i o onima na koje će oni imati odlučujući utjecaj. Ovisit će ponajprije o tome kako će HDZ odraditi sljedeće tri i pol godine koliko bi ipak mogao potrajati ovaj saborski saziv. Ako HDZ dobro odradi posao, Mostu će biti vrlo teško ispuniti ovu misiju.

Međutim, puno će toga ovisiti i o samom Mostu i njihovim aktivnostima u razdoblju koje je pred nama. Nužne će biti primjene, odnosno Most će morati reformirati i samog sebe. Kako u politici u najvećem dijelu funkcioniraju Petrov i njegova stranka, moglo bi se nogometnim rječnikom nazvati Mourinhov Chelsea bez kontranapada. Za one koji razumiju i prate nogomet, ova usporedba bit će vrlo brzo jasna, ali i oni koji prebacuju program kada nalete na zeleni ekran lako će shvatiti na što smo mislili. Prije više od deset godina, kada je portugalski trener preuzeo londonski klub, uveo je način igre koji se temelji na granitnoj obrani. Dati njima gol bila je gotovo nemoguća misija jer je obrana bila potpuno nepropusna. Ako se stvari prebace na politički teren, usporedba s Mostom je jasna. I njihova je politička obrana neprobojna. Dovoljno se samo sjetiti kada su spriječili sve, blago rečeno, čudne inicijative HDZ-a Tomislava Karamarka kada je u pitanju bila hrvatska energetika. Pritisak na Mostovu obranu bio je neviđen, ali se njihova politička mreža nije zatresla. A to nije bio jedini gadan pritisak koji je Most stoički otrpio u zadnjih godinu i pol.

Međutim, tu usporedbe Chelseaja i Mosta prestaju. Maurinhova je momčad munjevito iz faze obrane prelazila u napad i u tri poteza matirala protivnika. S druge strane, Most je kada igra obranu ekipa na svjetskoj razini, ali kada prelazi u napad odjednom postaje nižerazredna momčad čiji igrači nisu u stanju uštopati loptu. Dovoljno se samo sjetiti inicijative njihove ministrice uprave o tome da bi ministri praktički tramvajem trebali odlaziti kući nakon posla, koja je bila predstavljena kao veliki Mostov projekt. Ili inzistiranje na tri, a ne samo jednom preferencijalnom glasu, što se također prodaje kao važna reforma.

Odlazak u oporbu daje veliku priliku Mostu. Osim što je to super pozicija u kojoj možeš do mile volje napadati Vladu, ona će omogućiti da najvažniji ljudi stranke više neće biti rastegnuti po državnim funkcijama. Za očekivati je da će stranka dobro proći na lokalnim izborima, što će uz osvojene saborske mandate omogućiti stabilno financiranje stranke iz državnog proračuna. Most ima i ljude, i infrastrukturu, i vrijeme da konačno preraste u ozbiljnu stranku. I konačno izađe s ozbiljnim inicijativama koje bi joj omogućile da prestane biti protestna i postane etablirana opcija. U prilog im ide i činjenica da se za njima ne vuku nikakvu korupcionaški repovi.

Iz svega ovog proizlazi da za Most više neće biti sredine. Ili će se na sljedećim parlamentarnim izborima, ma kada oni bili, dobiti preko 20 posto glasova ili će potpuno propasti. Jer dosadašnja je praksa neumoljivo pokazala da birači protestne opcije mijenjaju kao čarape, što su na svojoj koži već osjetili i Hrvatski laburisti i Mirela Holy. Bez obzira na grube političke udarce koje primaju, kao i na neviđenu medijsku hajku koja se protiv njih vodi, krajnji uspjeh njihovog projekta ovisi i ovisit će puno manje o HDZ-u, a puno više o njima samima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.