Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
5. prosinca 2019.
Putevi i stramputice

HNS i IDS drže ljestve HDZ-u

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 3. svibanj 2017. u 17:08 2017-05-03T17:08:11+02:00

Zašto su HNS i IDS u tom političkom ratu dojučerašnjih koalicijskih partnera stali na stranu HDZ-a, a ne Mosta, nije moguće iščitati iz praznih i muljatorskih objašnjenja koja su se mogla čuti od Ivana Vrdoljaka i Borisa Miletića

Nikome u oporbi, ali i šire, nije baš do kraja jasno zbog čega su HNS i IDS potpisali zahtjev HDZ-a za smjenom Mostovog predsjednika Sabore Bože Petrova. Riječ je ovdje o još jednom mučnom razvodu braka između HDZ-a i Mosta u koji se oporba ne bi trebala previše petljati. Već tek pustiti da se gnjevni donedavni politički supružnici nastave nabacivati blatom. i međusobno se nadmudrivati oko toga treba li prije smijeniti Petrova ili ministra financija Zdravka Marića

Zašto su HNS i IDS u tom političkom ratu dojučerašnjih koalicijskih partnera stali na stranu HDZ-a, a ne Mosta, nije moguće iščitati iz praznih i muljatorskih objašnjenja koja su se mogla čuti od Ivana Vrdoljaka i Borisa Miletića. Posebno je iritantan bio Vrdoljak koji u jednom trenutku za saborskom govornicom plače nad hrvatskim nejedinstvom, a u drugom svojim potpisom praktički omogućava HDZ-ovcima da kao papagaji ponavljaju da je Petrov izgubio podršku većine saborskih zastupnika. Vrdoljak i Miletić izravno su pomogli HDZ-u u ovom, za tu stranku izuzetno osjetljivom trenutku.

Manja je ovdje šteta za IDS. Toj stranci neće biti prvi put da uskače HDZ-u kada mu je najpotrebnije. Radili su to povremeno i prije, primjerice kada je na čelu HDZ-a bio Ivo Sanader. IDS-u nije potrebno ni ministarsko mjesto. Naknada za njihovu kooperativnost puno je diskretnija od one koju bi mogao zatražiti HNS.

A ta je stranka, otkad je s njenog čela otišla Vesna Pusić, potpuno bez glave i repa. O dugogodišnjoj predsjednici narodnjaka može se misliti svašta i ne mora se slagati s njenim političkim stajalištima. Ali nitko nije nikada mogao reći da ih nema. A baš je to problem s Vrdoljakom kojem politički govor nije baš najjača strana pa rijetko ima što relevantno reći. Pod njegovim vodstvom HNS-u ozbijno prijeti da postane HSLS ili HSS – mala stranka koja se na ovaj ili onaj način kači na jačeg političkog partnera i, ako je u prilici, ucjenjuje ga. Vrdoljak bi stranku mogao svesti na ono na što ju je već dva puta – vjerojatno je to raritet u svjetskoj političkoj praksi – sveo Radimir Čačić. Na statističku pogrešku u istraživanjima javnog mnijenja. Uostalom, njih su dvojica izuzeto slična, dva inženjera bez prevelikog osjećaja za politiku kao djelatnost kroz koju želiš u praksu provesti ideje iza kojih stojiš.

Da u SDP-u postoji imalo političke promišljenosti, sada je vrijeme da se ozbiljno porazgovara s HNS-om. Trebali bi od narodnjaka zatražiti jasne garancije da nakon lokalnih izbora neće na ovaj ili onaj način podržati HDZ u Saboru. Naravno, ako Plenković kojim čudom uspije sklepati novu saborsku većinu u čemu mu ovih dana HNS i IDS tako nesebično pomažu. Kada već u zagrebačku Gradsku skupštinu i Sabor uporno uvode HSU koji ih onda prevari na prvom zavoju – i ode ili Bandiću ili HDZ-u – bilo bi zaista previše da ih sada odrade i narodnjaci pod mudrim vodstvom Ivana Vrdoljaka.

Zaista je krajnje vrijeme da Davor Bernardić pokaže nekakvu, makar i najmanju, naznaku da je spreman biti politički lider. Nakon što je dozvolio da mu stranka od 1,5 posto nametne ne samo svog kandidata za gradonačelnika Zagreba, nego i da mu se nakači na liste u brojkama koje su miljama daleko od njene objektivne političke težine, bilo ni zaista malo previše, čak i za njega da samo tako prijeđe preko akrobacija koje u Saboru zadnjih dana rade HNS i IDS.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.