Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
6. prosinca 2019.
Putevi i stramputice Zlatka Crnčeca

HDZ-ov račun bez Agrokora

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 5. svibanj 2017. u 12:00 2017-05-05T12:00:00+02:00

Dio zastupnika uvijek se nalazi u nekakvom međuprostoru između vladajućih i oporbe pa koristi situaciju kako bi najčešće upražnjavali ono što se kolokvijalno naziva političkom trgovinom.

Po svemu sudeći HDZ i Andrej Plenković definitivno su odustali od raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Nakon Pirove pobjede u četvrtak u Saboru, bizarno izvojevane uz glas nekadašnjeg šefa Ureda SDP-ovog premijera, čini se da je HDZ-ova taktika prilično jasna. Sabor će se u petak sastati tek da se formalizira nakana da se postojeća saborska sjednica ili prekine ili završi, a zastupnici će se u klupama pojaviti tek nakon drugog kruga lokalnih izbora. Što pak znači tamo negdje u prvih desetak dana lipnja.

Dosad će se raditi formalne i neformalne konzultacije kako bi HDZ konačno podebljao saborsku većinu koja je u ovom trenutku samo relativna. Pokazalo se to i na glasovanju o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću kada je HDZ u situaciji stani-pani – kada su bili samo korak od dosad najveće parlamentarne blamaže dosad – ostao na 75 ruku. S tom se većinom jako teško mogu donositi zakoni, a imenovanje novih ministara potpuno je nemoguća misija. Više je nego jasno da u ovom trenutku Vlada Andreja Plenkovića nema većinu u Saboru.

Naravno, s druge strane premijer je formalno u pravu kada govori da nema nikakve ustavnopravne obveze da tu većinu mora dokazivati. S jedne strane, naime, Hrvatska ima pomalo nakaradan sustav u kojem oporba mora dokazivati da vladajući nemaju većinu. U većini zemalja situacija je obrnuta, u njoj u takvom slučaju oni koji su na vlasti moraju dokazati da imaju natpolovičan broj ruku u parlamentu. Na prvi pogled to su dvije identične stvari, ali se u praksi pokazalo da u Hrvatskoj to nije uvijek tako. Dio zastupnika uvijek se nalazi u nekakvom međuprostoru između vladajućih i oporbe pa koristi situaciju kako bi najčešće upražnjavali ono što se kolokvijalno naziva političkom trgovinom.

Usto, Plenković i njegova Vlada nemaju nikakav obvezatni rok u kojem bi morali predložiti nove ministre umjesto iz Vlade naglavačke izbačenih trojice mostovaca. To pak znači da će HDZ moći rastegnuti razdoblje u kojem će pred Sabor izaći s novim ministrima do točke pucanja, odnosno do trenutka kada će mu nejaka i kilava hrvatska javnost to ipak početi zamjerati. Trik je kod ministara u tome da za njihovo imenovanje Vlada u Saboru mora dobiti barem 76 ruku, odnosno konačno napraviti parlamentarnu većinu.

A do početka šestog mjeseca, kada će se zastupnici ponovo okupiti, ima vjerojatno sasvim dovoljno vremena. U tom će razdoblju biti obavljeni razgovori koji bi na kraju mogli rezultirati time da će se ipak vjerojatno prijeći ta famozna brojka od 76 zastupnika koji na konstantnoj bazi podržavaju Plenkovićev kabinet. A i nakon lokalnih izbora bit će nekih zastupnika koji će s puno manje napetosti pristupiti konzultacijama s HDZ-om nakon što su pred svojim biračima tjednima morali glumiti principijelnost.

Dakle, izbori su čini se otpali kao opcija. Osim, naravno, što ne treba isključiti, da danas dođe do neke nove pretumbacije. U ovakvim političkim situacijama, pogotovo kada je u pitanju hrvatska politika, ništa nije neočekivano. Međutim, problem u cijeloj ovoj računici mogla bi biti sve vjerojatnija mogućnost da početkom lipnja ponovo eksplodira afera Agrokor. A onda svi dogovori padaju u vodu i već podijeljne karte možda će se morati ponovo miješati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.