Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
15. prosinca 2019.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Komentar Zar je netko sumnjao da HDZ neće uspjeti u prljavoj politici

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2017. u 22:07 2017-05-06T22:07:42+02:00

Iako je Ivan Pernar obično doista oličenje cirkusa i političkog performansa, u petak je upravo on bio taj koji je dokazao da je car gol

Ova parlamentarna većina nije skupljena na način koji podrazumijeva demokratsku volju birača. Oni koji su glasali za SDP-ovu listu, ne bi im palo na pamet da će Saucha podržavati HDZ. Oni ne predstavljaju građane koji su ih izabrali, nego samo svoje interese.

Ovo nije festival demokracije, nego vladavina osobnih interesa. Gospodine Saucha, hoćete li i sutra glasati za HDZ-ove ministre, ili još gore, hoćete li vi biti jedan od ministara? Mafija funkcionira po principu da prvo ljude dovede u probleme, a poslije pruži ruku da vas izvede iz problema. Ova koja vas vodi je ista ruka koja vas je gurala u Remetinec. Vi ste, gospodine Saucha, za njih korisna budala. A nažalost, kad bi SDP vodio državu, bio bi isti rezultat kao sada kada je vodi HDZ.

Ove riječi ne pripadaju potpisniku ovog uvodnika, ali ih potpisujem: ovo je dio maestralnog govora Ivana Pernara jučer u Saboru, gdje je »ludi Pernar«, kako sam sebe naziva, ogolio hrvatsku politiku do kraja. Prljavština, izdaja, trgovina, ucjena, pritisak, to su pojmovi koji stoje iza nove parlamentarne većine.

No, ne zavaravajmo se, sve je očekivano.

HDZ je majstor u ovim igrama, premijer Andrej Plenković bio bi prva i posljednja budala hrvatske politike da nije uspio očuvati Vladu nakon one teatralne smjene ministara iz Mosta, a sve je s galerije popratio i Vladimir Šeks koji je pravno zakuhao cijelu kašu, našavši čak i time-out za Plenkovića do 7. lipnja, dokad Sabor vjerojatno uopće neće zasjedati, mada Vlada nema četiri ministra.

Svemu se lijepo pridružila i predsjednica Republike: nije nimalo slučajno što je u petak na neformalne konzultacije pozvala parlamentarne stranke. Dakle, bez ikakvih ovlasti da raspiše izbore (dok pad Vlade nije u Saboru proglašen), ona poziva na Pantovčak na konzultacije: pa to je poslužilo samo i isključivo da se prisnaži Plenkovićevoj saborskoj većini, skucanoj u zadnji tren raznim Škibolama i fejsbuk objavama o milijardama teškim ucjenama nekih Glasnovića.

Kad je »faktor stabilnosti« na Pantovčaku izgovorio »oba nisu pala«, Hrvatska je mirno mogla zaploviti k lokalnim izborima. Kakva predstava! Bravo maestro, hoćemo bis!

Iako je Ivan Pernar obično doista oličenje cirkusa i političkog performansa, u petak je upravo on bio taj koji je dokazao da je car gol. Da, premijer Andrej Plenković ogoljen je pred našim očima. Ostao je na vlasti zahvaljujući blatu i glibu.

No, realno, zar je itko istinski sumnjao da HDZ neće uspjeti u prljavoj politici?!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.