Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
22. siječnja 2020.
Piše Tihana Tomičić

TIHANA TOMIČIĆ Poraz oporbe

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2019. u 17:34 2019-10-19T17:34:00+02:00

Milan Kujundžić sigurno nije najbolji ministar zdravstva kojeg je Hrvatska imala. Možda je i najgori. U oporbi tvrde da je u njegovu mandatu ovaj sektor doživio kolaps, liječnici iseljavaju, medicinske sestre prosvjeduju na ulicama, veledrogerije blokiraju račune javnih bolnica...

Uz to, tvrde kako je njegov jedini cilj tiha privatizacija zdravstva na korist bogatih. Zaista loše. No, već drugi put zaredom, oporba ga nije uspjela smijeniti.

Dapače, u sabornici u kojoj je jučer bilo 127 zastupnika od ukuno 151, za smjenu Kujundžića glasalo je svega 48, a 79 je bilo za njegov ostanak. Osim što to govori da nema snage za borbu protiv HDZ-ove većine, ove brojke govore i o tome da se zastupnici oporbe nisu ni udostojili doći glasati protiv omrznutog ministra zdravstva.

Možda je nedostajao i poneki zastupnik kojeg se inače broji u većinu, pa bi brojka za Kujundžića u najboljem slučaju došla do 82, ali brojka od 48 prisutnih zastupnika oporbe najbolje govori o snazi te grupacije. Odnosno, nesnazi.

Ovakvo glasanje o problematičnom ministru na čelu jednog od najnagriženijih sektora, čije loše stanje svi u Hrvatskoj osjećaju na svojoj koži, poraz je oporbe. Uzalud Davor Bernardić i Nikola Grmoja već danima pozivaju na nove izbore, činjenica je da sa svojih 48 glasova sigurno te izbore neće izazvati. Inače je zastupnika oporbe 72, a to znači da ih je došlo tek dvije trećine.

Ovaj tjedan bio je, doduše, vrlo napet za premijera Andreja Plenkovića i njegov kabinet. U nekom trenutku izgledalo je da bi mogao izgubiti većinu - HNS se pobunio, Bandić prijetio, manjinci tvrdili da neće ostati u krajnje desnoj vladi, učitelji su štrajkali, medicinske sestre bile na Markovu trgu.

Sve je izgledalo kao da vodi svome kraju i novim izborima. No, čak i da se Vlada raspala, da je Plenković izgubio većinu, to opet ne bi bilo radi oporbe i njezine (ne)snage, nego samo zbog unutarnjih odnosa u HDZ-u i koaliciji.

Jučerašnje glasanje o Kujundžiću bilo je štih proba - sad se vidi da Plenković dosta čvrsto drži većinu od čak 82 glasa sve dok tolerira HNS-ovce, i oni njega. A ovakav ishod glasanja za ministra zdravstva potvrda je samo jedne činjenice - da će za 20-ak dana na raspravi o proračunu za 2020. godinu premijer vjerojatno i dalje imati tu istu većinu. Lako se okladiti da će glasanje za budžet biti navlas isto ovom jučerašnjem o Kujundžiću.

A nije da u oporbi nisu u pravu: kažu jučer kako će ostanak ministra Kujundžića HDZ i žetončići prikazati kao svoju pobjedu iako se radi o jednom od najtežih poraza premijera Plenkovića jer nije u stanju riješiti se neposobnog ministra koji vodi zdravstvo u financijsku katastrofu, kadrovsko devastiranje i sve duže liste čekanja, pri čemu je zdravstvo dostupno samo onima koji imaju dovoljno novaca da to plate, te uz dodatak da je ključni razlog zašto više ne može biti ministar to što nije osigurao financijsku održivost sustava.

Kažu i da je novaca u sustavu sve više, a dugovi sve veći i rastu još brže, uz zaključak kako je to paradoks koji je jednostavno neobjašnjiv. I sve je to točno, no dok Plenković ima svoju većinu, ima je i Kujundžić, ma kako funkcionirao. To je politička realnost.

A recentna opozicija morat će si priznati da je potpuno nesposobna da, unatoč svoj svojoj argumentaciji, zasad mijenja stvari u državi. No, nije samo problem odnosa snaga u Saboru, Plenković ima većinu i to je to. Problem je u tome da šefovi te oporbe nisu u stanju u sabornicu ni prizvati sve svoje zastupnike. Jer da jesu, omjer glasova ne bi bio toliko sramotan za njih.

Ovako se pokazalo da je opozicija, umjesto bar potencijalne pobjede koju je imala na pladnju, doživjela još jedan poraz. Brojke su egzaktne. Dapače, prošle godine pokušaj je bilo mrvu uspješniji: tada je za njegovu smjenu bilo 53 zastupnika, a protiv njih 77.

Dakle, poruka za 48 nadobudnih zastupnika oporbe: sjednite, jedan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.