Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
24. veljače 2020.
Piše Tihana TOMIČIĆ

TIHANA TOMIČIĆ Plenković nije heroj ulice

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2019. u 19:05 2019-11-27T19:05:13+01:00

U trenutku pisanja ovog teksta, kasno u jučerašnju večer, pregovori sindikalaca i predstavnika Vlade još su trajali. Opet traju. Za razliku od prošlih dana, »vođa« je stigao. Napokon je došao osobno razgovarati s ljudima koji ga mole da to učini već tri mjeseca, od početka školske godine, da obrati pažnju na njih i osobno posluša što mu imaju za reći. Ali, bijelog dima još nema. Noć je mlada. Premijer još nije prelomio da popusti. A popustit će morati.

I dok jedan drugi »drug i vođa« svoju pretkampanju uglavnom usmjerava na kritike Vlade i »štrebera« Andreja Plenkovića, hiperbolirajući i pomalo pretjerujući u retorici, SDP-ov kandidat Zoran Milanović jučer je jednom rečenicom pogodio metu, kad je u pitanju ova kriza: Plenkoviću je poručio da će ga štrajk i prosvjedi na kraju koštati, jer odbija razgovarati s ljudima koji se bore za svoje dostojanstvo. I doista, upravo Plenkovićeva sklonost odgađanju rješavanja problema sada već Hrvatsku dovodi u crveno.

Možda će roditelji biti na kraju ljuti na sindikate jer će se školska godina morati produžavati i što barem do petka škole još uvijek nema, ali porciju njihova bijesa može na kraju pobrati samo Plenković. Za školske sindikate nemaju prilike glasati, a za njega imaju. I za njih Plenković nije nikakav heroj ulice, čak ni ako na kraju sve prođe u dogovoru i povećanju plaća za prosvjetare.

Jer ako maturanti ne budu na vrijeme stigli upisati fakultete, ako djeca neće na praznike do početka srpnja pa će roditelji morati pomicati uplaćene aranžmane, ako skijašima propadne novac na zimskim praznicima koji će se možda skraćivati, ako dio učenika zbog ovog diskontinuiteta u radu škola ne postigne odlične ocjene kakve je planirao i kakve treba za upise na sveučilišta - tko će biti kriv? Sigurno ne sindikati. Nego Vlada.

A u toj Vladi sjedi čovjek koji je svojom tvrdoglavošću doveo do svega ovoga što smo upravo pobrojali. Neki kažu da nije htio sjesti s prosvjetnim sindikalistima jer su ga ranije bili nazivali »Borgovcem«, pa se naljutio i inatio. Neki kažu da je to zato jer jednostavno želi biti jedini pobjednik u ovoj situaciji.

Neki ga u vlastitoj stranci kritiziraju i pitaju se što je nama sve ovo trebalo. U svakom slučaju, čak i u trenutku kad se bude rukovao s Branimirom Mihalinecom, i kad ovo mrcvarenje napokon prestane, premijer neće biti junak dana. Dapače, možda će čak biti izborni gubitnik. A kad napišemo da je tvrdoglav, to je kompliment. Jer jednako tako bi mogli napisati i riječ »neodlučan«. Ili »bez herca«.

A koliko je bio uporan u svom inzistiranju, i pritom netaktičan, najbolje govori činjenica da je ministra Ćorića jučer tijekom dana poslao da pred javnošću zaprijeti da bi štrajk mogao biti proglašen nezakonitim. »Čudim se premijerovom strpljenju«, rekao je Ćorić, očito spinirajući u ime samog premijera. Ali, Ćoriću, ne brinite - čudimo se i mi.

Sve je ovo moglo davno biti zaključeno, istim onim dogovorom koji će se na kraju i postići. Samo što su se u međuvremenu živci istanjili. I roditeljima, i učiteljima, vjerojatno i djeci, pa čak i nama novinarima koji svaku večer u 22 ili 23 sata čekamo da vidimo je li se premijer smilovao i popustio opravdanim zahtjevima prosvjetara.

A jedno je morao znati, ako je odavno digao koeficijente »svojima« u državnoj službi u svom matičnom Ministarstvu vanjskih poslova, trebao je znati da će na to prije ili kasnije stići ovakve reakcije. Ne može u javnoj službi biti jednakih i jednakijih. Ne ide to.

Kako god kasnije tumačio rješenje ove krize, možda čak i kao svoj uspjeh, Plenković će iz ove situacije morati naučili lekciju o političkom ponašanju i o tome da u politici odugovlačenje najčešće nije rješenje. Ako misli ostati na čelu HDZ-a i neke nove Vlade, morat će ubuduće pokazati samo jednu osobinu - odlučnost. Možda mu je proračun u suficitu (pa su sindikalci zato toliko i zapeli da ih pošteno plati), ali odlučnost mu je u teškom deficitu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma