Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar TIHANA TOMIČIĆ Ostanak HNS-a pogoduje - Plenkoviću

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 31. listopad 2019. u 19:23 2019-10-31T19:23:36+01:00

Jedini razlog zašto je Plenković možda i mogao razmišljati o prijevremenim izborima bili su unutarstranački odnosi, da spriječi da ga unutar HDZ-a dekapitiraju. No, ako ima stabilnu većinu i uspješno predsjedanje - tko ga uopće i može maknuti unutar HDZ-a?

Nije bilo realno očekivati da se HNS i HDZ na kraju ipak ne dogovore. Kompromis je bio realnost. A sada je na sindikatima da uvide da je vrijeme za štrajk prošlo, i da se i oni trebaju posvetiti radu. Jer najava od jučer poslijepodne da se štrajk nastavlja, ali nakon praznika, u petak 8. studenoga, zaista je zvučala nakaradno - otići ćemo na produžene praznike od osam dana, a onda nastaviti štrajkati. Realno, Plenković je učinio jedino što je mogao da spriječi namjere sindikalaca da nastave - dogovorio se s Vrdoljakom.

Nekoliko je razloga zašto je to morao učiniti. Prvo, Hrvatska je u razdoblju kad preuzima predsjedanje Europskom unijom. Svi znamo koliko je to njemu osobno bitno, a na dan kad je održao konferenciju o predsjedanju, predstavio glavne ciljeve i poručio da na šest mjeseci postaje lider Europe, bilo je jasno da će pristati na sve što HNS hoće, samo da ne bude nestabilnosti vlasti u tom šestomjesečnom razdoblju. I predsjednica Republike jučer je na tom istom mjestu, na Plenkovićevoj konferenciji, jasno rekla da je za stabilnost, a protiv izbora. Iako zna imati neugodne gafove i izjave izvan ikakve kontrole, ova izjava to sigurno nije bila, i već jučer u podne je bilo jasno da će do dogovora doći.

Drugi razlog za kompromis su upravo predsjednički izbori. Da je htio na nove izbore za Sabor, da je htio svojoj tajnici naložiti da napiše nalog za još jedno razrješenje, svejedno ne bi stigao održati prijevremene parlamentarne izbore zajedno s predsjedničkima, prije Božića. Kasniji, zasebni parlamentarni izbori na proljeće, bili bi i skupi i za njega vrlo neizvjesni, jer ako Kolinda izgubi, možda je i on zaista tada »gotov«, kako mu je lijepo poručio Zoran Milanović.

Ovako će imati mir možda i do kraja 2020. godine, a u međuvremenu će biti u ulozi lidera Europe tijekom predsjedanja, i popularnost će mu sigurno dodatno porasti. Već sad si pripisuje da je nova šefica EK Ursula von der Leyen dobila podršku za to mjesto baš uz pomoć Hrvatske, u prijevodu - njega, tako da je za očekivati da Plenković do sljedeće jeseni, kad odradi predsjedanje, »dobije krila«. Za njega je EU pravi »Red Bull«, i to će mu biti pogonsko gorivo za redovne izbore krajem iduće godine. To ne bi propustio ni mrtav.

Treće, sudjelovanje HNS-a u Vladi kao liberalne i građanske stranke (mada su neki u pravu kad ponavljaju da ih je i korbačem teško istjerati s vlasti) ipak je Plenkovićevu Vladu legitimiralo kao kabinet desnog centra, a ne čiste desnice, što je premijeru dobra reklama pred obožavanom Europom. Da je HNS otišao, ta bi vlada ostala čisto desna, i pitanje je koliko bi dugo manjinski zastupnici stajali iza tog koncepta. Manjinci su u ovim pregovorima Plenkoviću jasno poručili neka zadrži narodnjake uz sebe, upravo zbog te šire slike.

I na kraju, četvrto, da je Plenković izbacio HNS iz Vlade, suočio bi se s dva druga problema: štrajk time uopće ne bi prestao, naprotiv, a paralelno bi imao toliko tanku većinu da bi morao udovoljiti svakom kapricu Milana Bandića, i jako paziti da mu se Tomislav Saucha ili još poneki »lutajući Holandez« ne prehladi i propusti glasanje. Čemu brinuti o zdravstvenom kartonu svih 76 minimalno potrebnih zastupnika, ako može prihvatiti HNS-ov zahtjev, i to na »majke mi« do lipnja iduće godine, i još poštedjeti roditelje i djecu daljnje gnjavaže sa štrajkom? A uz to je i velikodušan politički lider čije su ruke dovoljno široke da pokrije sve, od liberala preko uskointeresnog Bandića, čangrizavih manjinaca, pa sve do sindikata i prosvjetara.

Jedini razlog zašto je Plenković možda i mogao razmišljati o prijevremenim izborima bili su unutarstranački odnosi, da spriječi da ga unutar HDZ-a dekapitiraju. No, ako ima stabilnu većinu i uspješno predsjedanje - tko ga uopće i može maknuti unutar HDZ-a?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu